Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 26°C Még több cikk.

Orbán Jordániában: Közép-Európa a jordániaiaknak is ígéretes régió lehet

A kormányfőt Varga Mihály, Németh Lászlóné, Szijjártó Péter, Budai Gyula, Parragh László és egy negyven tagú üzleti küldöttség kísérte el.
16:40 - Orbán: az arab világ nyertese lesz a világgazdaság átalakulásának

Az arab világ és benne Jordánia a világgazdaság átalakulásának nyertesei közé fog tartozni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Ammánban, a jordániai-magyar üzleti fórumon, mintegy száz jordániai és magyar üzletember előtt.

A magyar kormányfő kiemelte: míg az arab világ a jövőben fel fog értékelődni, és növekedik a világgazdaságban játszott szerepe, addig Európát az a veszély fenyegeti, hogy csökkeni fog a súlya, ha nem változtat.

Magyarországot a kormánya az elmúlt három évben jelentősen átalakította, és Európa legversenyképesebb országává tette, ami a következő években meghozza majd az eredményeket - fejtette ki Orbán Viktor. Hozzáfűzte: ezért itt az idő, hogy a magyar és a jordániai üzletemberek az eddiginél szorosabb kapcsolatokat építsenek ki.

Magyarország keresi a jordánok partnerségét a mezőgazdaságban, az energiaszektorban, a vízgazdálkodásban és az orvosi technika területén - sorolta. Tájékoztatott egyúttal arról, hogy hétfői ammáni tárgyalásai során megszületett az a megállapodás, amelynek nyomán létrejöhet a két ország közötti gazdasági vegyes bizottság. Ez a testület a legmagasabb kormányzati szinten fogja majd össze a magyar-jordán együttműködést.

Orbán Viktor beszédében hangsúlyozta azt is: a magyarok nagyra értékelik Jordánia teljesítményét, különös tekintettel a térségben betöltött stabilizáló szerepére. Ezzel összefüggésben a miniszterelnök kitért az arab világban zajló átalakulásokra és kifejtette, a politikai reformok csak akkor lehetnek eredményesek, ha gazdasági sikerekkel párosulnak. Ellenkező esetben az emberek elégedetlenek lesznek, fellázadnak, nem fogadják el az új rendszert és az eredetinél is rosszabb lesz a helyzet. Ezért Európa főként azzal tudja segíteni az arab világ átalakulását, ha mélyíti a régióval a gazdasági együttműködést - magyarázta.

Ennek jegyében Orbán Viktor biztosította jordán partnerét: Magyarország támogatja, hogy olyan európai uniós döntések szülessenek, amelyek segítik Jordánia üzleti lehetőségeit a közösségben. Addig is "amíg a többi európai ország nem tér jobb belátásra" Magyarország örömmel fogadja a jordán üzletembereket - mondta a miniszterelnök.

Abdalláh Enszúr jordán miniszterelnök az üzleti fórumon elmondott beszédében a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztését sürgette, amihez országa minden segítséget kész megadni, ugyanis ma elmarad a lehetőségektől a gazdasági együttműködés mértéke Magyarország és Jordánia között. Megjegyezte továbbá, hogy az Európai Unióba irányuló jordán export jóval kisebb mértékű az európai importnál, ezért a kormányfő azt kérte magyar kollégájától segítsen abban, hogy a jordán magánszektor megjelenhessen az EU-ban és könnyítsék a jordán áruk bejutását Európába.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a tanácskozáson felhívta a figyelmet: a magyar gazdaságnak számos olyan adottsága van, amely alkalmassá teszi arra, hogy Jordánia térségébe szállítson. Jelezte, az MKIK kész arra, hogy támogassa a két ország közötti üzleti kapcsolatokat.

Az Orbán Viktor miniszterelnök vezette magyar küldöttséget 40 tagú üzleti delegáció kísérte Jordániába. A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) segítségével összeállított üzleti küldöttségben jelen voltak az élelmiszeripar, a környezetvédelem, a megújuló energia, a vízgazdálkodás, az elektronika, a gép-, a fém- és az építőipar, az orvostechnika, a járműipar, a nyomdaipar, az idegenforgalom, a pénzügyi és szolgáltatási szektor, a szállítmányozás, valamint az ékszerészet képviselői.

A HITA az MTI-t arról tájékoztatta, hogy Jordánia hosszú évek óta fontos exportpiaca Magyarországnak az arab régióban. "Az elmúlt években kivitelünk kevésbé volt intenzív, azonban így is rendre többletet mutatott az országgal szembeni egyenlegünk" - írták közleményükben, hozzátéve, hogy az agráripar mellett az élelmiszer-feldolgozás, a turizmus, a megújuló energia, a környezetvédelem, a vízügy, az építő- és a gépipar lehet a területe a jövőbeni ígéretes együttműködésnek.

A jelenlegi magyar külgazdasági stratégiának fontos része a keleti nyitás, amelynek jelentős állomása volt a tavaly novemberi arab-magyar gazdasági fórum Budapesten - emlékeztetett a külgazdasági hivatal.

Orbán Jordániában: Közép-Európa a jordániaiaknak is ígéretes régió lehet

Jó együttműködési lehetőséget lát Magyarország és Jordánia között a két ország miniszterelnöke, Orbán Viktor és Abdalláh Enszúr.

Ha a jordániai befektetők Magyarországot választják, nemcsak Magyarországra jönnek, hanem a gazdaságilag ígéretes, emelkedőben lévő Közép-Európába is, amely az Európai Unió növekedési motorja lesz - mondta Orbán Viktor hétfői ammáni sajtótájékoztatóján, miután hivatalos jordániai látogatása során tárgyalt Abdalláh Enszúrral, az ország miniszterelnökével.

A két kormány képviselői a tájékoztató előtt gazdasági, oktatási és energetikai együttműködésről írtak alá megállapodást.

Orbán Viktor ezzel összefüggésben hangsúlyozta: Magyarország nagyon jó üzleti lehetőséget lát Jordániában és az egész régióban. Hozzátette: Magyarországnak nagyon jó tapasztalatai vannak a jordániai üzletemberekkel kapcsolatban. Jordániai kollégájának jelezte: Magyarország erős a vízgazdálkodás, az energetika - azon belül a nukleáris energia - terén, amelyeken együttműködést kínált Ammánnak, csakúgy, mint az egészségügy és az oktatás területén.

A nukleáris energiával kapcsolatban Orbán Viktor az MTI kérdésére azt mondta: Magyarország nem nukleáris hatalom, de technológiában és mérnökökben nagyon erős, így ezeken a területeken fontos partnere lehet Jordániának.

Abdalláh Enszúr emellett a mezőgazdasági és a turisztikai kooperáció fontosságára hívta fel a figyelmet.

A plenáris megbeszélésen szóba került a szíriai konfliktus is, amellyel kapcsolatban a jordániai kormányfő a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy országa továbbra is stabil, nyitott, és példát tud mutatni a többi közel-keleti országnak, hogyan kell békében élni.

Orbán Viktor erről azt mondta: Európa elég tanácstalan Szíria ügyében, mert nem tudni, pontosan kit is kellene támogatni. "Könnyű összedönteni egy politikai rendszert, de nehéz újat építeni helyette" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az Európai Unió együttműködést alakított ki a szíriai ellenzéki képviselettel, de - mint fogalmazott - "nem vagyunk vakok, látjuk, hogy ez belül rendkívül tagolt". A konfliktus ügyében leginkább a helyiekre kell hallgatni - emelte ki.

A magyar kormányfő emlékeztetett egyúttal arra, hogy az uniós állam- és kormányfők múlt heti brüsszeli csúcstalálkozóján minden vezető elkötelezett volt a gyors megoldás mellett a régió stabilitása érdekében.
A miniszterelnöki vizit után az Orbán Viktor vezette magyar delegáció - amelynek tagja mások mellett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, valamint Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára - találkozott II. Abdalláh királlyal, valamint a jordániai felsőház és alsóház elnökével.
Délután a küldöttség - amelynek része egy 40 tagú üzleti delegáció is -, jordániai-magyar üzleti fórumon vesz részt.

Korábban

Jordániában tárgyal ma Orbán Viktor miniszterelnök, találkozik II. Abdalláh királlyal, Abdalláh Enszúr kormányfővel, valamint a jordániai felsőház és alsóház elnökével.

A kormányfő vezette magyar delegáció tagja mások mellett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, továbbá több magyar üzletember.

Szijjártó Péter Ammánban az MTI-t arról tájékoztatta, hogy Orbán Viktort egy negyven tagú üzleti küldöttség kísérte el a jordániai fővárosba. Az üzletemberek konkrét gazdasági-üzleti lehetőségekről, befektetésekről fognak tárgyalni jordániai partnereikkel, elsősorban az egészségügyi és a környezetvédelmi ipar, a gépgyártás, valamint a pénzügyi szolgáltatások területén.

Szijjártó Péter elmondta, a miniszterelnöki látogatás során több együttműködési megállapodást ír alá a két ország: így például a gazdasági vegyes bizottság létrehozásáról, oktatási és képzési együttműködésről - például a nukleáris energia területén - és egy egyetemi ösztöndíjprogramról.

Olvasóink írták

  • 3. queenmargareth1 2013. március 18. 17:00
    „akkor sem kell támogatni őket és akkor sem kell beengedni...nem kellenek, nem kell, hogy kihasználjanak nukleáris céljaikra.”
  • 2. zehn 2013. március 18. 13:14
    „Ez az eszetlen össze-vissza szaladgál a világban, ám egyre kevesebben állnak vele szóba. Javaslom legközelebb látogassa meg Észak-Koreát. Ott barátokra lel.”
  • 1. kilo 2013. március 18. 10:23
    „A jordanok tudnak rola, hogy par nap mulva megbukik a rendszeruk?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két zsaroló bukott le Mezőkovácsházán

A rendőrség a pénz átvételekor érte őket tetten. Tovább olvasom