Délmagyar logó

2019. 03. 27. szerda - Hajnalka 3°C | 12°C Még több cikk.

Sajtóbeszélgetés az online-újságírás jövőjéről

Az újságírás jövője, az internetes zsurnalizmus térhódítása volt a fő témája annak a nemzetközi sajtóbeszélgetésnek, amit kedden a Német Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövetsége szervezett, magyar és német újságírók számára.
Holger Martens, az Axel Springer Magyarország ügyvezető-igazgatója arról szólt, hogy az úgynevezett online-újságírást még mindig szembeállítják a "hagyományos újságírással", mondván: az előbbit nem lehet igényesen végezni. Erre "rímelt" Bodoky Tamásnak, az Index főmunkatársának véleménye, mely szerint "bulvárosodik" az internetes újságírás, mert egyre nagyobb tömegben válnak internethasználókká egyre iskolázatlanabb rétegek.

Novák Péter, a Magyar Reklámszövetség internetes tagozatának vezetője arról beszélt, hogy az egész reklámpiacon folyamatosan növekszik az online-reklámok aránya, amely idén már 8 százalék körül lesz és 2-3 éven belül "lehagyja majd a köztéri reklámozás arányát is", úgyhogy már csak a televíziós és nyomtatott sajtós reklám marad előtte.

Karcagi László, a Népszabadság lapigazgatója úgy vélte: a jövő az olyan "integrált szerkesztőségeké", ahol közös irányítás alatt, "laza szövetségben" dolgoznak a nyomtatott sajtó újságírói, az online zsurnalisztái, valamint tévés és rádiós riporterek. Az itt dolgozó újságírók aztán "tartalmakban gondolkoznak és tartalmakat állítanak elő, amelyek aztán ugyanannak a szerkesztőségnek különféle csatornáin jelennek meg".

A Független Hírügynökség kérdésére, hogy milyen "irányba" kellene inkább folytatni az újságírók képzését, vagyis hogy egyre inkább "szakújságírókat", vagy inkább tévéhez, rádióhoz, online-hoz és nyomtatott sajtóhoz egyaránt - de csak felületesebben - értő újságírókat kellene-e kinevelni, a résztvevők nem tudtak egyértelműen dönteni. Ulrich Dehne, a Die Zeit online-szerkesztője úgy vélekedett, hogy az online-újságírás még mindig "gyerekcipőben jár" és hiányzanak a "vezérfonalak és vezérfigurák". De az effajta eszmecserék hasznosak lehetnek ennek az útnak kijelölésében is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromszáz embert bocsátanak el a Malévtól

Kilenc százalékos létszámcsökkentést hajt végre a Malév, több mint 300 munkatársat küldenek el -… Tovább olvasom