Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Sólyom László Jordániában

II. Abdallah király meghívására vasárnap koraeste Jordániába érkezett Sólyom László. A magyar államfő a király tavalyi, budapesti látogatását viszonozza. A rendszerváltás óta magyar államfő még nem járt a közel-keleti országban.
A magyar államfő három napos, hivatalos látogatásán Ammanban találkozik II. Abdallah királlyal, a jordán törvényhozás mindkét házának vezetőjével és a miniszterelnökkel. Előreláthatólag megbeszéléseket folytatnak a két ország rohamosan fejlődő gazdasági kapcsolatairól, kulturális és oktatási programokról, és bizonyosan szó lesz a közel-keleti helyzetről.

Jordánia hagyományosan Nyugat-barát politikát folytató, mérsékelt arab állam. Legjelentősebb gazdasági és plitikai partnere az Egyesült Államok, Európában pedig a hasimita királyságot egykor létrehozó Nagy-Britannia és Franciaország. Jordánia egyre nagyobb jelentőséget tulajdonít az Európai Uniónak, azon belül is az újonnan csatlakozott tagállamoknak, köztük Magyarországnak. A két ország kereskedelmi kapcsolatai rohamosan fejlődnek: 2006-ban még csupán 90 millió dollárt tettek ki, mára azonban a kereskedlmi forgalom megduplázódott. Több mint 170 millió dolláros kivitelünkkel Jordánia a térségben az ötödik legfontosabb partnere Magyarországnak. A kivitel legnagyobb része gépipari és élelmiszeripari termékek.

Sólyom László mostani látogatásán mindössze egy külügyi egyezményt ír alá a két külügyminisztérium képviselője, de az államfő minden bizonnyal szóba hozza annak az akcióprogramnak a végrehajtását, amelyet Magyarország januárban adott át a hasimita királyság képviselőjének. Ebben a két ország jövőbeni lehetésges közös gazdasági, kereskedelmi, kulturális és környezetvédelmi terveit foglalták pontokba.

Olvasóink írták

  • 1. Ful 2008. október 12. 20:46
    „Felháborítja a tűzoltó állományt, hogy a jövő évi költségvetés tervezetben a kormány nem tervezi pótlékuk rendezését, miközben a fegyveres és rendvédelmi szféra többi szervezeténél (vám- és pénzügyőröknél, a börtönőröknél, a rendőröknél) ezt megteszik.

    A tűzoltókat a kormányzat ingyen munkára kötelezi, mert amíg más munkavállalóknak heti 40 órát kell dolgozniuk, addig a kormány a tűzoltóknak heti 48 órát ír elő, ám a heti 8 órás különbséget nem fizetik ki részükre. Az egyébként jogos igényeknek a tűzoltók egy jelentős része nem kíván törvénytelen eszközzel (sztrájkkal) érvényt szerezni. A hatályos 1996. évi XLIII. Törvény a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról (HSZT) kimondja, hogy az érdekképviseleti szervek e törvény keretei között szabadon működhetnek és gyakorolhatják jogosítványaikat. Sztrájkot azonban nem szervezhetnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz napok jönnek a főbb ágazatokban

Létszámleépítésekkel számolnak a gazdasági válság miatt a legtöbb embert foglalkoztató gazdasági… Tovább olvasom