Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Századvég felmérés: Széchenyi és a Szent Korona szimbolizálja Magyarországot

A magyar választók számára a Szent Korona a legerősebb tárgyi szimbólum, amely az országot jelképezi – derült ki a Századvég legújabb nemzeti identitás kutatásából. Igaz ez annak ellenére, hogy a Korona körül súlyos politikai viharok dúltak a rendszerváltás után és dúlnak a mai napig.
A választók véleményét, a nemzeti önazonosság szimbolikáját érdemben nem befolyásolták azok az évtizedes politikai viták, amelyek a Szent Korona körül folytak a rendszerváltást követően, majd új erőre kaptak az alkotmány körüli aktuális politikai küzdelemben.

A Századvég 2011. március végén készült, 1000 fős országos adatfelvételének tanúsága szerint legalább is, a megkérdezettek közel 55%-a spontán, úgynevezett nem irányított, nyitott kérdésre ("Az Ön számára melyik az a tárgy, építmény, amely a legerősebben szimbolizálja Magyarországot?") a Szent Koronát azonosította a Magyarországot leginkább kifejező szimbólumként.


Második helyen a nemzeti lobogó áll, a megkérdezettek 17,1%-a szerint. Megjelenik még a magyar címer (8,3%), a Parlament épülete (5,4%), de szerepel például a Rubik kocka (2,4%) is a válaszok között.

A többségi véleményt mélyebben elemzve látható, hogy a Szent Korona körüli viták azért nem voltak teljesen hatástalanok. A magukat baloldalinak vallók körében ugyanis a Korona csak 37%-os értéket kap, ennek ellenére így is a legnépszerűbb szimbólum. A lobogó ebben a körben 27,2%-on áll.

A centrum szavazók és a magukat jobboldaliként azonosítók körében azonban már vitathatatlan a Szent Korona elsőbbsége (53,6 és 61,9%).


A Magyarországot megjelenítő ismert személyiségek listája sem bizonyult túl hosszúnak. Itt az első helyen Széchenyi István áll (29%), második Kossuth Lajos (17%), őt követi Petőfi Sándor (13%). A magyar nemzeti önazonosságban, a vonatkoztatásra alkalmas személyiségek körében láthatóan a 48-asok dominálnak.

Szerepel még a listán Mátyás király (8%), Orbán Viktor (6%) és Kádár János is (4%). Orbán Viktor az egyetlen kortárs politikai személyiség, aki megjelent a nyitott kérdésre adott, spontán válaszokban.

A kutatás módszertana:

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2011. március 21-25. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Olvasóink írták

 • 7. Csonka László 2011. április 19. 22:13
  „fagyi+galamb (ha nem nyalsz-repülsz !!!!!!)”
 • 6. Csonka László 2011. április 18. 21:44
  „"A többségi véleményt mélyebben elemzve látható, hogy a Szent Korona körüli viták azért nem voltak teljesen hatástalanok. A magukat baloldalinak vallók körében ugyanis a Korona csak 37%-os értéket kap, ennek ellenére így is a legnépszerűbb szimbólum. A lobogó ebben a körben 27,2%-on áll."
  Elemzés, kár, hogy a Fityesz elvetette a szentkoronás zászlót !!!!!!!!!! Nyert volna, tuti !!!!!!!!!! (2/3-dal)”
 • 5. bánki 2011. április 18. 18:17
  „1. Apátfalvi** 2011.04.18. 14:06

  ,,hol marad a kuruc...? :D"

  A labanctól jobbra az alsó sorban a holokauszt dosszié előtt a kárpótlások és Heller Ágnes bandája után!”
 • 4. északmagyar 2011. április 18. 16:44
  „Japersze. A gyulai kolbász meg a szögedi paprika szimbolizálja Mo.-t. Meg a Stephen Colbert-híd”
 • 3. zoltanszabo 2011. április 18. 16:30
  „Meglátszik, hogy a Századvég --fityesz érdekeltségű !
  Ekkora hazugságot régen nem olvastam!
  Legnépszerűbb ismert emberek :
  Mátyás király--ő igen----8 %
  Na de Orbán V. --e név után következik-????? 6% al------na ezt már NEM HISZEM EL !!!!
  Ekkora nyalizást---hányhatnékom van tőlük.”
 • 2. achilleus 2011. április 18. 14:41
  „http://www.youtube.com/watch?v=onDnJ3-ocnk
  ez itt a kirányság jelképe ....nem itt lenne a helye .... orbán viktor hozatta ide ... höhö ...
  (Gyurcsány megmutatja a koronát Angela Merkelnek.)”
 • 1. Apátfalvi** 2011. április 18. 14:06
  „hol marad a kurucz...? :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álló autóbusznak ütközött egy kamion

Egy menetrend szerint közlekedő, álló helyzetben lévő autóbusznak ütközött egy török kamion a 32-es… Tovább olvasom