Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Szombat éjfél az energiatakarékossági pályázat határideje

Szombaton éjfélig lehet beadni a hagyományos építésű lakások energiatakarékosságát célzó felújítására, illetve megújuló energiaforrások felhasználására a pályázatot.
Eddig csaknem 3500-an nyertek el támogatást, összesen 757 millió forintot - ez azonban kevesebb, mint a harmada annak az összegnek, amely 2007-ben rendelkezésre állt. A gazdasági tárca jövő tavasszal ismét kiírja a pályázatot - közölte az Energia Központ Kht.

Eddig csaknem 3500-an kaptak legfeljebb 265 ezer forint vissza nem térítendő támogatást az 1994 előtt, hagyományos technológiával épült lakások energiatakarékosságot célzó felújítására, illetve megújuló energiaforrások felhasználására. Összesen 757 millió forint vissza nem térítendő támogatást adott a szaktárca, amiből 647,4 millió volt a nyílászárócserére, hőszigetelésre, a fűtés- illetve a melegvíz ellátás korszerűsítésére megítélt összeg, és 109,7 millió a megújuló energiaforrásokra, például hőszivattyúk vagy napkollektorok telepítésére. A pályázati keret eredetileg 2,4 milliárd forint volt.

A beruházás legfeljebb 15%-át kitevő támogatás mellé kedvezményes hitelt is lehetett igényelni a korszerűsítéshez. Erre összesen 16 milliárd forintot szánt a szaktárca 2007-ben, de végül összesen 2,1 milliárd forintot ítéltek oda.

A támogatásokból és a kedvezményes hitelekből finanszírozott beruházások értéke az Energia Központ Kht adatai szerint meghaladja az 5,5 milliárd forintot.

A Nemzeti Energiatakarékossági Pályázatra (NEP 2007) április 10-e óta lehet jelentkezni, és csak a 2007. december 15-én, 24.00 óráig postára adott pályázatokat fogadják be.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium jövő tavasszal ismét kiírja a pályázatot - olvasható az Energia Központ Kht honlapján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az AB-hez fordult az Oktatási Kerekasztal

Két héttel azután, hogy Árok Antal, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke bejelentette, hogy… Tovább olvasom