Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Tekintse mindenki közös európai feladatnak a válságkezelést

Három javaslattal érkezik Brüsszelbe vasárnap a magyar kormány az európai vezetők informális találkozójára.
Gyurcsány Ferenc pénteki tájékoztatása szerint javasolni fogják az eurózónába való belépés felgyorsítását, valamint azt, hogy azoknak a bankoknak, amelyeket országuk kormánya támogat a válságban, kötelessége legyen más uniós tagországban lévő leánybankjaik támogatása is. Javasolják továbbá, hogy támogassa minden ország saját jegybankjának azt a törekvését, hogy az Európai Központi Bank ne csak az eurózónán belül adjon támogatást. A kormányfő szerint a javaslatok arról szólnak, hogy tekintse mindenki közös európai feladatnak a válságkezelést, és ne csak akkor beszéljenek egységes Európáról, amikor annak hasznait élvezik.

A miniszterelnök szerint az eurózónába való belépés feltételein nem kell változtatni, az egyensúlyi, az államadóssági és az inflációs követelményeket meg kell őrizni, de szeretnék elérni, hogy azoknak, akik hamarabb tudják teljesíteni ezeket a feltételeket, ne kelljen két éven át várni arra, hogy az euró előszobájának nevezett rendszerből beléphessenek az eurózónába. Nincs szó arról, hogy legyen egy surranó pálya - mondta Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: szerinte ez ellen a javaslat ellen nem lehet hosszan érvelni, erre akkor lenne ok, ha azt kérnék, hogy töröljék el a feltételeket.

A miniszterelnök szerint a kormány javaslatai arról szólnak, hogy tekintse mindenki közös európai feladatnak a válságkezelést. Ne csak akkor beszéljenek egységes Európáról, amikor ennek hasznát lehet venni, és akkor is határok nélkül közlekedjenek a bankok az unióban, amikor felelősségük van, ne csak akkor, amikor ez nyereséges. Éppen ezért javasolni fogják azt, hogy ha bármely ország saját bankjait támogatja a válságban, ezen bankoknak kötelessége legyen leánybankjait is támogatni, akkor is, ha más uniós tagországban vannak. A kormány kezdeményezni fogja azt is, hogy a tagországok kormányai támogassák saját jegybankjaik minden olyan törekvését, amelyek arra irányulnak, hogy az Európai Központi Bank ne csak eurózóna tagországainak segítsen, hogy elegendő pénz legyen a gazdaságban, hanem azon kívül is.

A miniszterelnök a KSH által nyilvánosságra hozott, 11 éves munkanélküliségi rekordról szóló jelentésre reagálva azt mondta: olyan beavatkozásokkal tudnak segíteni, mint amit a BorsodChemnél is alkalmaztak, és olyan helyeken, ahol együttműködés van e téren. Emlékeztetett arra: újabb 20 milliárdos támogatási keretet nyitottak meg, hogy azoknál a cégeknél, ahol ez szükséges, négynapos munkarendre tudjanak átállni. "Ahol pénzt kell adni, ott tudunk segíteni, ahol piacot kell nyitni, ott csak az építőipar területén van lehetősége az államnak a segítségre, az állami beruházások felgyorsításával" - közölte a kormányfő.

Ugyancsak kérdésre válaszolva a kormányfő beszélt arról is, hogy támogatja a Reformszövetség javaslatainak megvitatását a parlamentben, mert jó programnak tartja. Hozzátette: korrekt konzultációt és vitát javasol, amiben a kormánynak nyitottnak kell lenni egyrészt a közgazdasági, szakmai érvek irányába, illetve a munkavállalók, szakmai szervezetek által hangoztatott érvek irányába.

Olvasóink írták

  • 2. che 2009. február 27. 20:31
    „Tekintse annak az aki OKOZTA !!! Miért kell nekünk megoldani az ÁLTALUK idézett "válságot" ?!”
  • 1. dodó 2009. február 27. 20:19
    „"Tekintse mindenki közös európai feladatnak a válságkezelést "

    Ezt most NEKÜNK címezte?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már most érdemes beadatni a kullancs elleni védőoltást

Már most érdemes kérni a kullancs elleni védőoltást, mivel a globális felmelegedés miatt a paraziták már egész évben támadnak. Tovább olvasom