Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Több száz rohamrendőr várta a kereskedők élőláncát

Több száz rohamrendőr várta készültségben csütörtökön reggel Kőbánya-Kispesten a kereskedők napokkal korábban tervezett - de nem bejelentett - élőláncát.
A készültségre azért volt szükség, mert más szervezetek is jelezték, segíteni akarnak a kereskedőknek a tiltakozásban. A metró végállomás boltosai a terület kiürítése ellen tiltakoztak volna, de szerdán este megegyeztek a kerület polgármesterével.

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint csütörtökön reggel óta több száz rohamrendőr, rabszállítókkal és csapatszállító kocsikkal gyülekezett a Kőbánya-Kispest metró végállomásnál. A korábban a kereskedők által tett kétségbeesett kijelentés, miszerint élőlánccal tiltakoznak a tűzveszélyessé vált terület elhagyása ellen. A készültség fő oka azonban az volt, hogy több, az utcai megmozdulásokról ismert szervezet is jelezte, hogy csatlakoznának a tiltakozáshoz. A kereskedők azonban szerdán este megegyeztek a kerület polgármesterével és haladékot kaptak boltjaik kiürítésére. A rendőrök délelőtt fél tizenegy előtt elhagyták a területet, de délutánig készültségben maradnak.

A kerületi polgármesteri hivatal közlése szerint szerdán a hivatal illetékesei és a kereskedők képviselői szűk körű tárgyaláson egyeztek meg. A kereskedők bemutatták az általuk készíttetett szakvéleményeket a metróállomás tűzbiztonságáról. Ez valamint egy tűzoltósági szakvélemény ellent mond a kiürítés alapjául szolgáló szakvéleménynek. Ezért a hivatal felfüggesztette a kiürítést, hogy a határozat ellen a kereskedők jogi lépéseket tehessenek. Addig a boltok tovább működhetnek. Eredetileg 8-ig kellett volna a kereskedőknek elhagyniuk üzleteiket, de a kerület polgármestere szerdán a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy csütörtökön még biztos, hogy kinyithatnak a vállalkozások. Szerda este a kereskedők és az önkormányzat végül megegyeztek.

Tarnai Richárd, a kispesti önkormányzat Fidesz-KDNP-s képviselője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy szerda este ott szeretett volna lenni megfigyelőként a polgármesteri megbeszélésen, de a kerület vezetője ezt megtiltotta. A képviselő szerint a polgármester arra hivatkozott, hogy jelenlétével politikai síkra terelődne a kereskedők ügye. Tarnai Richárd elmondta azt is, hogy képviselőcsoportjuk azt szeretné elérni, hogy a kereskedők a felfüggesztés után is újra kinyithassanak.

A Kőbánya-Kispesti végállomás a BKV tulajdona. A közlekedési társaság juttatta el a kerülethez a tűzbiztonsági vizsgálat eredményét, ami szerint a zsúfolt végállomás tűzveszélyes. A kerület hatósági irodája ez alapján döntött a kiürítésről. A végállomás mellett épülő bevásárlóközpont építtetője egyébként vállalta, hogy felújítja a metró-végállomás lepusztult épületrendszerét. Azt még nem tudni, hogy a felújítás ideje egybe esik-e majd a tűzbiztonsági okokból tervezett kiürítéssel - ezeket szerdán Gajda Péter, kispesti polgármester mondta el a Független Hírügynökségnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmadszor is megtagadta a vallomástételt Zuschlag János

Szabó Ferenc Bács-Kiskun megyei főügyész-helyettes közölte, hogy az előzetes letartóztatásban lévő… Tovább olvasom