Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Újabb versenyhivatali bírságot kapott az OTP

A fogyasztókat megtévesztő reklámjai miatt 132 millió forint bírsággal sújtotta az OTP-t a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa - adta hírül pénteken a GVH. Azt OTP bíróságon támadja meg a határozatot. Bő egy év alatt ez a harmadik nagy összegű büntetés a bank ellen
A GVH az OTP két betétlekötési akciója ügyében indított vizsgálatot. A pénzintézet idén március 26-tól április 27-ig, illetve július 16-tól augusztus 17-ig hirdetett meg konstrukciókat "akár 8,5 százalék", illetve "akár 8 százalék" kamatot ígérve. A GVH megállapítása szerint azonban a reklámokban nem minden esetben adott megfelelő tájékoztatást arról, hogy az akciós kamatnak két fontos feltétele van: ha az ügyfél megtakarítása - amivel beszáll a konstrukcióba - meghaladja a március 22-i, illetve július 13-i számlaegyenlegét, és ha az új megtakarítás legalább 5 millió forint.

A GVH azt is megállapította, hogy az OTP több hirdetésében használta "Az OTP mindig a legjobb megtakarítási módot kínálja Önnek" szlogent, de ezt a piacelsőségi állítást nem igazolta hitelt érdemlően. A pénzintézet az eljárás elkezdése után megszüntette ezt az önreklámozást. Ezt a GVH bírságcsökkentő körülményként értékelte.

Súlyosbító tényező volt azonban, hogy az OTP "visszaesőnek" számít a GVH-nál. Tavaly ősszel 100 millió forintra büntette amiatt, hogy hitelkártyája reklámozása során nem közölte: a meghatározott időn belül ingyenesen használható pénz kamatmentességének járulékos feltételei vannak. Idén novemberben újabb 200 milliót rótt ki a társaságra, mert szerinte az OTP nem szüntette meg kifogásolt gyakorlatát.

A mostani bírság kapcsán az OTP azt közölte: bírósághoz fordulnak a határozat ellen, mert úgy vélik: A bank az akciók során minden marketingkommunikációs eszközön a reklámozás szakmai és etikai szempontjai szerint tüntette fel a hirdetett kamat elérésének feltételeit, amelyeket vagy a reklámhordozó eszköz tartalmazott, vagy utalt a részletes feltételek megismerésének helyére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keveházi Gábor és Dézsi Mihály belépett az MDF-be

Belépett az MDF-be Keveházi Gábor és Dézsi Mihály. Ezt Herényi Károly a párt frakcióvezetője… Tovább olvasom