Csongrád és környéke

2016.04.28. 11:29

Traktorokkal búcsúztak a végzős diákok

Szeretik leendő szakmájukat, a mezőgazdaságban akarnak dolgozni a csongrádi Bársony-szakközép végzős diákjai - tapasztaltuk tegnap, amikor munkagépekkel pöfékeltek végig a városon, így köszöntek el iskolájuktól.

Králik Emese

– Érettségi után technikusi vizsgát szeretnék tenni. Két évet kell még tanulni, vadász és erdész leszek – árulta el egy traktor volánja mögött [namelink name="Sztojka Gergely"]. A csongrádi Bársony-középiskola végzősei minden évben látványos felvonulással búcsúznak el a várostól. Tegnap is motorzúgástól és dudálástól volt hangos Csongrád.


A diákok reggel járműre pattantak, a köhécselő Belarustól az elegáns John Deere-ig változatos korú és típusú traktorok vonult végig az utcákon. Pazar látvány volt: a menet a lakosoknak, az álmélkodó óvodásoknak még sokáig témát szolgáltat. A hatalmas gépek, hogy leróják tiszteletüket, megálltak az iskoláknál, elidőztek egy kicsit, majd a városházához értek, ahol [namelink name="Vári László"] iskolaigazgató, [namelink name="Bedő Tamás"] polgármester és egykori tanáruk, [namelink name="Cseri Gábor"] alpolgármester látta el őket jó tanácsokkal.


A végzős diákok szeretik a szakmájukat, és látnak jövőt abban, amit éveken át tanultak – ezt tapasztaltuk. Sztojka Gergely a technikum után otthon, a szegvári vadásztársaságnál szeretne majd dolgozni.

Traktorokkal Csongrádon: felvonulással búcsúzott a Bársony. Fotó: Králik Emese - GALÉRIA


– Érdekel, szeretem csinálni. Nehéz munka, de annak, aki kedveli a természetet, nem okoz problémát – árulta el. A csongrádi [namelink name="Keller Gábor"] hetedik éve tanul a Bársonyban, a családi vállalkozást viszi majd tovább. – Már van két szakmám. Négy évig növénytermesztő gépüzemeltetőnek tanultam, majd gépjavítónak, most pedig az érettségire készülök. Ezzel még nincs vége a tanulmányoknak, a technikumot is elvégzem. A szüleim legalább húsz éve növénytermesztéssel és kertészettel foglalkoznak, én is folytatom a hagyományt – mesélt a terveiről.


Máshol talán meglepő lenne, hogy egy csinos lány tekeri a többtonnás monstrum kormányát. A lakiteleki [namelink name="Verzár Krisztina Gabriella"] – bár környezetvédő lesz – nem ijed meg a feladattól. – A családban senki nem foglalkozik mezőgazdasággal, viszont a páromék gazdálkodnak. Náluk, ha kell, etetem az állatokat, vezetem a traktort. A végzettségemnek sokféle munkahelyen hasznát vehetem majd – közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!