Csongrád és környéke

2016.11.05. 14:03

Emléket állítottak az 56-os áldozatnak

Csongrád - Tábla őrzi péntek óta Csongrád egyetlen 56-os halálos áldozatának emlékét szülőházának falán.

Munkatársunktól

Greskovits József 1927-től a város országgyűlési képviselője volt, földművelőként résztvevője a gazdamozgalmaknak, a két világháború között elnöke a Csongrádi Gazdasági Egyesületnek.


A második világháborúban elveszítette két fiát. 1952 decemberében elvették Greskovitséktól a vagyont, a Kossuth tér 5. alatti házat. A családból sokan elköltöztek, a családfőt azonban a városiak tisztelték, becsülték emberségéért. Hatvan éve, november 4-én a laktanyában összegyűltek a fegyveres ellenállásra készülő férfiak, és ott – egy szemtanú, Dudás Lajos feljegyzése szerint – „sajnos egy ügyetlen bevonult véletlen lelőtte Greskovits Józsefet".


Az évfordulóra a család emléktáblát készíttetett [namelink name="Máté István"] és [namelink name="Lantos Györgyi"] szobrászművészekkel. Az avatáson koszorút helyezett el az önkormányzat, és elhangzott az East együttes híres 56-os dala, amelyet történetesen Greskovits József legfiatalabb unokája írt 1989-ben. A képviselőnek és feleségének, Sághy Máriának nagy családja van: 18 unokája, 36 dédunokája és 60 ükunokája él.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!