Csongrád és környéke

2011.12.19. 20:13

Az év családja Csongrádon: Sinegerék

Csongrád - A nyolcgyermekes Sinegeréket választotta a helyi képviselő-testület az év családjának. A kitüntető címet a csütörtöki testületi ülésen adják át. Sineger Attila és felesége, Kriszta is nagycsaládban akart élni, de nem tervezték meg, hány gyermeket akarnak. <br>

Korom András

Tízen ülnek le a vasárnapi ebédhez a csongrádi képviselő-testület által az év családjának választott Sineger családban. [namelink name="Sineger Attila"] (42), a Tisza Volán személyszállítási értékesítési igazgatója és felesége, a jelenleg gyesen lévő [namelink name="Sinegerné Horváth Krisztina"] (40) ugyanis nyolc gyermeket nevel. Máté, a legnagyobb fiuk 18 éves, a jelenleg éppen kórházban gyógyuló Márta 17. A többiek, születési sorrendben: Anna (15), Dániel (13), Gábor (11), Attila (8), Simon (6), Ágoston (2 és fél). A sok gyerek körül persze sok a tennivaló is.

– Amikor annak idején összeházasodtunk, nem mérnöki pontossággal terveztük a majdani gyerekeink számát, csak azt tudtuk, hogy nagycsaládban szeretnénk élni – mondta a családfő, akinek egy testvére van. Felesége, Krisztina hozzátette: neki három lánytestvére van, hozzászokott odahaza is a népes családhoz. Ráadásul nővéréék is hét gyermeket nevelnek, egyik húgánál pedig öt, a másiknál egy gyermek van a családban. A szülők úgy tartják, manapság a gyerekek számától függetlenül elismerést érdemel minden család, amely személyes áldozatvállalással gyermekeit a legjobb tehetsége szerint neveli és készíti fel az önálló életre.

Együtt a népes család. Csak a legnagyobb lány hiányzik: ő kórházban gyógyul. A szerző felvétele

Együtt a népes család. Csak a legnagyobb lány hiányzik: ő kórházban gyógyul.
A szerző felvétele

Sinegerék reggelei és estéi a legmozgalmasabbak, bár a nagyobb gyerekek már önállóan indulnak iskolába. A végzős batsányis Máté csukja be maga után leghamarabb a ház kapuját, az apa a kisebbeket még munka előtt elviszi az oviba és az iskolába. A gyerekek különböző időszakban érkeznek haza, Simiért már Ágostonnal megy édesanyjuk, s a legtöbbjük délben már otthon ebédel. Majd leckét írnak.

– Hogy gördülékenyen menjenek a dolgok, nagy önállóságra próbáljuk nevelni őket – árulta el az édesanya.

A népes család nagyobb gyermekei már a saját korosztályukkal is megtalálják a kikapcsolódási lehetőségeket, a kisebbeknél még a közös családi programok jelentik a fő változatosságot. Az utóbbi években nem sikerült igazi nyári kirándulást összehozni. Álmuk egy olyan túra, amelyen a család teljes idejét a pihenés tölti ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!