Csongrád és környéke

2019.06.26. 16:12

Csongrádnál már virágzik a Tisza - képek készültek a rajzásról

Látványos fotókat találtunk a csongrádi rajzásról az Időkép oldalán. A szúnyogirtó repülő nem szórja meg azokat a részeket, amelyeket érint a rajzás - ezeken a helyeken akkor permeteznek, ha már nem veszélyeztetik a tiszavirágot. Szegeden pénteken irtanak, 6000 hektárt repülőről szórnak meg, 1000 hektáron autót használnak.

A hétvégén elkezdődött a tiszavirágzás Csongrádnál: az Időkép oldalán látványos fotókat találtunk a rajzásról.

A lemenő Nap fényében „világító tündérként" repültek át a csongrádi Fahíd fölött a tiszai kérészek június 22-én. A világon egyedülálló természeti jelenséget sokan figyelték az Európa szerte ismert pontonhídról. Az időjárás szombaton - az Időkép előrejelzéseinek megfelelően - tökéletesen kedvezett a tiszavirágoknak, így a folyó teljes csongrádi szakaszán megfigyelhető volt a szárnyas rovarok rajzása.


- írta Révész Gábor a portálnak, aki az Időképen megtekinthető fotókat is készítette.

 

[connected id="2601200" position="full"]



Hétfői cikkünkben megírtuk: Szegeden a kiemelt szúnyogártalom miatt rendkívüli beavatkozásra lehet számítani pénteken. 6000 hektáron lehet számítani légi irtásra, 1000 hektáron földire. A Tiszán már megkezdődött a tiszavirágzás, amelyet figyelemmel kísérnek a szakemberek. A kérészek rajzása által érintett területen csak akkor kezdődik meg a permetezés, amikor ez már nem veszélyezteti a védett rovarokat. Ha tehát a Tisza-partot nem tudják most megszórni, később pótolják.

 

A kérészek rajzása, valamint az időjárás befolyásolhatja a gyérítés időpontját: a permetezés előtt csípésszámlálást végeznek a szakemberek, akik jelzik, ha rajzanak a területen a védett rovarok.

[connected id="2600841" position="full"]


Ne feledjék: nem csak az élő rovart nem bánthatjuk - így motorcsónakkal sem szabad behajtani a rajba -, az elpusztult tiszavirágot sem gyűjthetjük össze.

A rovar védett, természetvédelmi értéke egyedenként 10.000 forint.

  • A természet védelméről szóló törvény alapján tilos a védett állatfajok egyedének elpusztítása, illetve az élő és az elhullott egyedek gyűjtése is.

  • Szabálysértést követ el és százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki a védett, élő szervezet egyedét jogellenesen elpusztítja.

  • Amennyiben az elkövető a rovarok telepét károsítja meg, ebben az esetben természetkárosítás bűncselekményt is megvalósíthat, ugyanúgy akkor is, ha jelentős mennyiségű egyedet gyűjt.

  • Szintén büntetőjogi kategória, ha az elkövető kisgéphajóval szándékosan belehajt a rajzásba, amely cselekményével megzavarja, elpusztítja a kérészeket.
  • [connected id="2600515" position="full"]


    A védett állatfaj egyedeinek gyűjtéséhez, befogásához, elejtéséhez, birtokban tartásához a felügyelőség engedélye szükséges.


    (leadkép forrása: Révész Gábor/Időkép)




     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!