Csongrád és környéke

2019.02.13. 09:33

Mindenkiben ott rejtőzik a mestercukrász - vallja az ógörög szakos bölcsészből lett csongrádi cukrász

Csongrád - És azt ismerik, hogy az ógörög szakos bölcsész nekiáll süteményt sütni? Nem? Mert ez nem vicc, Ötvös Zsuzsanna a doktori iskola alatt döbbent rá, hogy többet gondol a tükörglazúrra és a fúziós desszertekre, mint a XV. századi kódexekre.

Majzik Attila

A Csemegi Károly könyvtárban mutatta be Kreatív desszertiskola című könyvét Ötvös Zsuzsanna, ahová a könyv „főszereplőit", a desszerteket is elhozta.


A szerző Csongrádon járt gimnáziumba, majd angol, latin és ógörög szakos bölcsészként végzett az ELTE-n. A doktorija írása közben, az Osztrák Tudományos Akadémia Bizantinológiai Intézetében ülve találta ki, hogy alkotó energiáit egy hobbiban teljesíti ki. Ez lett a desszertkészítés. A doktori disszertáció befejeztével először a legendás szigetszentmiklósi csokoládémanufaktúrában dolgozott két évet, ma pedig már a legjobb hazai fine dining éttermekben készíti desszertjeit.

Mindenkiben ott rejtőzik  a mestercukrász. Fotó: Majzik Attila - GALÉRIA

A szerző elmondta, a régi idők stílusát idéző szakácskönyvét úgy állította össze, hogy minél sokoldalúbban használható legyen, és olyan alapötleteket, variációs lehetőségeket adjon, amelyekből mindenki bátran tud építkezni.


A könyv 35 alapreceptet mutat be, bevezet a piskóták, az omlós tészták, a krémek, a mousse-ok és a bevonók világába, valamint ezeknek a különféle íz- és állagvariációit is megismerhetjük. Az alapok után pedig huszonöt komplex desszertet is bemutat, amelyeknek felépítése mind az alaprecepteken nyugszik. Ezekkel mindenki nyugodtan kísérletezhet, így lelkes amatőrből akár profivá is válhat a konyhájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!