Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Százmilliós érték a sáros vízben

Csongrád - Horgászok és halászok együtt mentik a Tisza árterének tocsogóiban rekedt halivadékok milliárdjait. Az önkéntes munka Csongrádon kezdődött. Az elhúzódó árhullám miatt nagyon jól sikerült az ívás: a keszegfélék mellett apró pontyok, ujjnyi süllők, kisharcsák is akadnak a hálóba, régen látott tömegben.
Aki néhány héttel ezelőtt a Körös árterében belemerítette tenyerét a fű között csillogó vízbe bárhol, két-három ivadék biztosan maradt az ujjai között. A hosszan tartó magas vízállásnak köszönhetően a Tiszán is nagyon jól sikerült az ívás, a kikelt ivadékok – és szüleik – jó ideig nagy területen mozoghattak, erősödhettek. Ahogy a folyó apadt, a halak nagy része visszahúzódott a mederbe, de a tocsogókban és a mélyebb kubikgödrökben még rengeteg ivadék maradt. Ezek az ujjnyi vagy kisebb halak laikus számára nem tűnnek értékesnek. Pedig a keltető, előnevelő halgazdaságoknak milliókat fizetnek ki ezekért a tavat fönntartó, telepítő horgászegyesületek. Így számolva most százmilliós érték lapul a gyakran megközelíthetetlen bozótos környezte sáros vizekben. Ezeket nagyon apró szemű hálóval, mellig érő vízhatlan ruhában cuppogva, szúnyogokkal hadakozva lehet leszűrni, aztán a zsákmányt bele kell önteni a Tiszába. Ezért a munkáért nem jár pénz, de nem is ezért csinálják, akik vállalkoznak rá, hanem abban a reményben, hogy a folyó gazdagodik. Az ivadékmentés elsősorban a halászati jogot birtokló Tisza Halászati Szövetkezet kompetenciája, de egyre gyakrabban jellemző, hogy a horgászok is kezdeményeznek ilyen akciókat.

vadékmentő munka az ártérben. Fotó: Karnok Csaba
Ivadékmentő munka az ártérben.
Fotó: Karnok Csaba

Csongrádnál, a fahíd csépai oldalán, az ártérben vezető aszfaltút melletti széles csatorna gödreiben a hét végén már 4 mázsányi halat gyűjtöttek így össze és engedtek a Tiszába a helybeli egyesület tagjai. Ez körülbelül egymillió forintos érték. A munka szerdán folytatódott. A kishalakat, ahogy a háló összeszűkült, vödrökkel vitték föl a szövetkezet autójához, amelynek platóján tartály állt. Ebből öntötték vissza a Tiszába a fahídnál. Gyapjas Mihálynak, a horgászegyesület elnökének azt mondta Ujhelyi Dezső, a halászati szövetkezet elnöke, hogy az ivadékmentő munkát a csongrádiaknak – és azoknak az egyesületeknek, amelyek csatlakoznak hozzá –, jövőre a nevelőtóból ivadékkal honorálja a szövetkezet.

Amíg a kubikokban másfél méteres a víz, nincsenek veszélyben a kishalak, de a méteres, hatvan centiméteres löttyből már menteni kell. Ezeket a helyeket igyekeznek számon tartani, felderíteni a halászok, de aki ilyet lát kirándulás, pecázás közben, hívja az elnököt a 30/595-3149-es számon. A halászoknak van erre eszközük, de bár elvileg tilos, abból se származik baj, ha valaki sűrű szövésű merítőszákkal, vödörrel maga meríti ki a halakat. Csak ne felejtse el a Tiszába önteni...

A minap egymillió forintot érő halmennyiséget fogtak itt és engedtek a Tiszába. Fotók: Karnok Csaba
A minap egymillió forintot érő halmennyiséget fogtak itt és engedtek a Tiszába.
Fotó: Karnok Csaba

Szerdán este a keszegfélék mellett süllők, harcsák, gébek, sőt menyhalak is akadtak a hálóba. Törpeharcsák is, ezeket visszadobták a vízbe a halászmadaraknak. A törpe megeszi az őshonos halak ikráit, tájidegen fajta – ahogyan a bozótost alkotó gyalogakác és amerikai kőris is. Nem ez a legnagyobb baja az ártérnek, hanem az, hogy sok helyen nincs rendes lefolyása a meder felé, sok a gödör. A sárban evickélők mutattak egy földkupacot: itt egy áteresz, más néven duda vezetett az út alatt, a túloldali területről biztosította a víz lefolyását ide. Egyszer eltörött, és ahelyett, hogy kicserélték volna, szépen betemették. Ezt a széles csatornát is régen takarították. Így jó nagy területen pang a víz, amiben egyrészt kint reked az ivadék, másrészt viszont kikel a szúnyog. Aztán milliókat kell költeni permetezésre.

Árak: bugylicsuka, tökmagponty

A Tisza, ha rendesen árad, jelentős értéket állít elő. Láda Gáspártól, a megyei horgászszövetség ügyvezető elnökétől tudjuk: a tavasszal tógazdaságoktól vásárolható, előnevelt, 3–5 centis süllőivadék darabja 14–15 forintért kel el; a csuka 4 centisen 12–13 forintba, az előnevelt harcsa 4–5 centisen 15 forintba, az egy hónapos, úgynevezett „tökmagponty" 2 forintba kerül. A most fogott nemeshalivadékok azonban már nagyobbak voltak, ilyet már nem lehet kapni a gazdaságoktól. Legközelebb ősszel szokás vásárolni, akkor már egynyarasnak nevezik a halat, és kilóra adják. A pontynak így már 800 forintba kerül kilója – ekkor olyan tenyérnyi méretűek a halak –, az ugyanilyen korú, araszos harcsák kilója 1500, a „kaszakősüllőé" 2000, a „bugylicsukáé" pedig 1000–1200 forintba kerül.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. hajosinas 2010. augusztus 12. 15:55
  „Na végre,hogy akadt/ak/ olyan ember/ek/, kik a természet és a fizika törvényeit kihasználva teremtenek javakat, embercsoportok számára. E nagy modernizációs világban, mindenki /vagy legalább is a nagy többség/ hajlamos elfeledni az őseink tevékenységét,mert az már" nem módi ". Sokkal fontosabb az,hogy csak neki vastagodjon a zsebe azáltal,hogy ivadékot nevel jó pénzért.Minden elismerésem az akcióban tevékenykedőknek. Gratulálok nekik és jó egészséget kivánok.Sok hasonló dolgot elő lehetne kotorni a múltunkból, amivel gazdagíthatnánk kis hazánkat még ebben az ínséges agyon anyagiasodott világban is.
  Az árterek kezelőinek pedig javaslom,nézzenek már körül a kezelt területeiken,hisz ők az adóforintjainkból élnek és működnek, ha netalán-tán elfelejtették volna.Mert ugye a cikkben leírt törött áteresz cseréje /illetve cseréletlensége / is azt igazolja, valami nincs rendben a tevékenységükkel.Pedig gondolom az érintettek,minden évben felveszik a jó munkáért adott jutalmat és prémiumokat. Miért is ?”
 • 21. hírfigyelő 2010. július 25. 19:25
  „Legalább ez az ág virágzik. Kemény munkával megmentik a salyát hobbijukat munkályukat! Elismerés!”
 • 20. Attis1972 2010. július 25. 16:22
  „Gratulálok Horgászok-Halászok!”
 • 19. Lugas6 2010. július 23. 22:47
  „A kubikgödröket a Tisza folyási iránya szerinti alsó felétől árkokkal kéne összekötni a folyóval. Ez mindenkor biztosíthatná a halivadékok megmentését. Száraz időszakban ez viszonylag könnyen elvégezhető lenne, az érdekelt felek együttműködésével. Én inkább ezt látnám jobb megoldásnak mint a gödrök betemetését. A Tisza árteréből amúgy is kitermelni kéne az egyre vastagodó iszapréteget. Nem tudom, hogy az ATIKÖVIZIG e témában menniben illetékes?”
 • 18. keletaru 2010. július 23. 18:44
  „Vannak még " nemesek " ??!!! Üdv Kuci”
 • 17. 620829 2010. július 23. 15:19
  „Van sok élősködő munkanélküli és társaik-ú mint szociális segélyen vérünket szívok....ki lehet őket terelni dolgozni-ez egy jó megoldás lenne...nem csak e gond megoldására.....árvizi munkák-fűnyírás-gyomszedés-csikk és szemét szedés----ugyis ők dobálják el a nagyját.......megoldható minden probléma csak akarni kell!!”
 • 16. gróf 2010. július 23. 14:26
  „15. hozzászólás neggjo 2010.07.23. 14:22

  Félreértettél, nem leszóltam, hanem elismertem a munkájukat.”
 • 15. neggjo 2010. július 23. 14:22
  „gróf
  ingyen melegben büdösben... a közért, az élővilágért, a jövőnkért, a jövődért”
 • 14. CID 2010. július 23. 13:25
  „12. hozzászólás gróf 2010.07.23. 12:52

  9. hozzászólás CID 2010.07.23. 11:30

  Igazad van! Viszont ezeknek az embereknek a munka biztos nem büdös!!!

  Tartok tőle, nem szigorúan munkának tekintik, pláne a horgászok.”
 • 13. Teo 2010. július 23. 13:08
  „http://alomutazas.aegondirekt.hu/?ref=dblo41”
 • 12. gróf 2010. július 23. 12:52
  „9. hozzászólás CID 2010.07.23. 11:30

  Igazad van! Viszont ezeknek az embereknek a munka biztos nem büdös!!!

  A láb és az igazán drága sajtok is csak megközelítés kérdése...”
 • 11. ALBERT 2010. július 23. 12:23
  „Tarján telepi zápor-tó leeresztése után ott rekedt tőbb tizezer halivadékot ki fogja megmenteni a pusztulástól. Szerintem leeresztésnélkül is meg lehetet volna tisztitani a hinártól meg az egyébtől. Az utóbbi pár évben ezekkel a leereszgetésekel teljesen kinyirták a tó élővilágát.”
 • 10. dimitry 2010. július 23. 11:58
  „Hála az égnek,hogy van aki ingyen megcsinálja ezeket a dolgokat,bár vannak kétségeim,hogy nem mindenki van ott ingyen.Maximálisan igazad van CID ez nem büdös !”
 • 9. CID 2010. július 23. 11:30
  „gróf úr ! Kinek mi a büdös, inkább jellegzetes illata van az ártérnek :)”
 • 8. gróf 2010. július 23. 11:20
  „ingyen abban a büdösben, melegben, szúnyogosban? Grat!”
 • 7. frakk 2010. július 23. 11:07
  „Nagyon kevés kubik gödör van úgy megoldva , hogy onnan a víz rendesen visszatudna folyni. Kishalak milliói sőt nagyobbak is, főleg csukák ott rekednek ezekben a gödrökben. Nagy szerepe lenne ezeknek az ártereknek a halgazdálkodásban, ha jól csinálnák. Sajnos érdektelenség, és hatósági gátlások sorozatába ütközünk itt is. Nagyon sok embert lehetne ezen a területen is foglalkoztatni. No igen itt nincs pályázati pénz , addig meg miért is??”
 • 6. Mike3 2010. július 23. 09:58
  „akkor lehet, hogy szegeden is bajban vannak ez a kis halak? délután meg is nézem”
 • 5. achilleus 2010. július 23. 09:12
  „1. hozzászólás izek 2010.07.23. 07:37
  Egyetértek, ez tényleg egy jó cikk. A tartós megoldás is benne van, amint azt Frakk nagyon lényegretörően megfogalmazta, teljes mértékben egyetértek vele:
  2. hozzászólás frakk 2010.07.23. 08:24
  A szúnyogirtásra költött milliók egy részéből a hullámtéri terep rendezhető lenne, annak érdekében, hogy onnan a legoptimálisabb módon vonuljon vissza a víz, ezáltal biztosítva a halak visszajutását és a szúnyogbölcsők megszűnését. Addig is persze, minden tiszteletem és megbecsülésem a halivadékmentési-munkákban résztvevőknek. De a cikkíró nagyon élethűen jelenítette meg a megpróbáltatásaikat.”
 • 4. Minibusz 2010. július 23. 08:40
  „Ez pl remek elfoglaltság lenne a raboknak a tanulás meg a kondizás mellett.
  Árterek megtisztítása ott, ahol a gépek csak kárt okoznának. Ide emberi erő kell.
  Ilyen munkákat szorgalmaztam volna anno.”
 • 3. bakosandras 2010. július 23. 08:27
  „Köszönöm.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kannabiszültetvény egy tanyán - videóval

Kábítószer ültetvényt talált a rendőrség egy csongrádi tanyán. Az ügyben négy embert, köztük apát és fiát állították elő. Tovább olvasom