Dankó Pista Expressz

2009.01.13. 00:45

Kétértelmű szöveggel támad Britney Spears

Ki mással kezdhetnénk 2009-et, mint Britney-vel, akinek 2008 sokak szerint a nagy visszatérés éve volt. A pop hercegnőjének is nevezett énekesnő most következő kislemezének egyesek szerint botrányos, szexista szövegével hívta fel magára a figyelmet.

Megannyi magánéleti megpróbáltatás és szakmai sikertelenség után Britney Spears tavaly megjelent Circus című albumával sokak szerint úgy tért vissza a popzene világába, hogy jobb lett, mint újkorában volt. Elvitathatatlan tény: az albumról eddig kimásolt két dallal az énekesnő olyan sikereket ért el, amilyenekben régóta nem volt része. A " target="_blank" title="youtube.com">Womanizer a ...Baby One More Time után tíz évvel újra amerikai listavezetővé tette, míg a címadó Circus is eljutott egészen a Billboard Hot 100 harmadik helyéig.

Britney következő kislemeze pedig az új album If You Seek Amy című dalából készül, ami ha hasonló sikereket esetleg nem is, nagy hírverést biztosan jócskán hoz majd a hírverésben egyébként sem szűkölködő énekesnőnek. A dal körül ugyanis már kislemezes megjelenése előtt áll a bál: több amerikai és ausztrál szülő háborodott fel annak szövege, egész pontosan a szöveg vélt vagy valós szexuális utalása miatt.

Az van ugyanis, hogy ha a dal címe felfogható egy cseles szójátékként is, hiszen ha az olvasáson túl, hangosan ki is ejtjük a szavakat egymás után, ahogyan azt Britney meg is teszi a refrénben sokszor, akkor az pontosan úgy hangzik, mintha azt mondanánk angolul, hogy "F.U.C.K Me". A refrén egyébként egész pontosan úgy szól, hogy "All of the boys and all of the girls / Are beggin' to if you seek Amy", ami bár - talán a szójáték sikere érdekében - angolul is kicsit zavaros, de magyarul nagyjából annyit tesz, hogy "minden fiú és minden lány könyörög, hogy ha keresed Amy-t". Viszont abban az esetben, ha az említett módon értelmezzük a refrént (azaz, if you seek Amy = fuck me), akkor bizony a dalban Britney azt énekli átszellemülten, hogy "minden fiú és minden lány azért könyörög, hogy megdughasson".

Mint ahogy azt egy dühös szülő a számmal kapcsolatban még decemberben nyilatkozta, el sem tudták képzelni, amikor kisiskolás korú gyermeküknek megvásárolták Britney legújabb albumát, hogy nem sokkal később a gyerkőc ilyesmiket fog énekelgetni játszás közben a lakásban. Meg voltak többenve a szám hallatán, már csak azért is, mert a lemezborítón semmi sem figyelemztette őket a trágár és szexista szövegekre.

Mindez elég volt ahhoz, hogy a dal körül meginduljon a felhajtás, már bőven megjelenés előtt az átlagosnál nagyobb figyelemmel szóba kerüljön a nemzetközi sajtóban, sőt, most még a Dankó Pista Expressz is ezzel foglalkozik, úgyhogy valaki nagyon jól csinált valamit a nehéz sorsú énekesnő háza táján.

Azt egyébként, hogy melyik szám legyen a következő kislemez a Cricus című albumról, internetes szavazáson döntötték el még decemberben. Ekkor a rajongók Britney hivatalos oldalán az If You Seek Amy-re adták a legtöbb szavazatot, derült ki a néhány napja nyilvánosságra hozott eredményekből.

Az alábbiakban mindenki eldöntheti, miről is énekel egész pontosan a nagyon nagy lendülettel visszatérő Britney Spears, akinek egyébként napra pontosan ma tíz éve jelent meg debütáló, és mindezidáig legsikeresebb albuma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!