Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Egy évszázados szerelem története

DélmagyArchív 1929: Az első Miss Universe szegedi zsidó gyökerei. A világszép Lisl Bécsből Szegedre menekült, de apját innen vitték el. Egész életét filmezte egy szerelmes szegedi fiú.
1929-ben a Texas állambeli Galvestone-ban megválasztották a történelem első Miss Universe szépségét, az osztrák Lisl Goldarbeitert. Aki pedig nem volt más, mint Liszka Goldarbeiter, kinek rokonsága még a békeidőktől a szegedi zsidó közösségben élt. Édesapja, Goldarbeiter Izsó 1877-ben született Szegeden, itt tanulta ki a kereskedői szakmát, majd Bécsbe költözött.
 
Lisl Goldarbeiter 1929-ben, Bécsben. Wikimedia.
Lisl Goldarbeiter 1929-ben, Bécsben. Wikimedia.
 

A húszas években Lislnek nagybátyjai, unokatestvérei éltek Szegeden, s tartotta is velük a kapcsolatot. A Délmagyarország 1929. június 15-i száma arról számol be, hogy az amerikai szépségkirányő-választás után az akkor 20 éves lány a szegedi családtagoknak is megüzente a nagy hírt. Elmondta, hogy valósággal megzavarta a nagy ünneplés: 2000 dollárt kapott aranyban, a mozik és színházak elhalmozták szerződési ajánlatokkal, s amerikai luxusfürdők marasztalták édesanyjával együtt.
 

A család a Délmagyarországhoz is elvitte a hírt. Délmagyarország 1929. június 15.
A család a Délmagyarországhoz is elvitte a hírt. Délmagyarország 1929. június 15.

 
Lisl filmje a szegedi Korzó moziben. 1930. március 28.
Lisl filmje a szegedi Korzó moziban. Délmagyarország 1930. március 28.
Lisl előzőleg megnyerte a Miss Austria versenyt, majd Párizsban a keszthelyi Simon Böske  mögött második lett az 1929-es Miss Europe versenyen. Lisl osztrák mamája Párizsban a legszebb nő lett a mamaversenyen, merthogy akkoriban ilyen is volt. Gábor Arnold, a Délmagyarország újságírója arról is beszámolt, hogy Lisl rövidesen Szegedre is ellátogat. Filmen már 1930. március 28-án megjelent a Korzó mozi Lehár-revüjében; a lányba ugyanis gyöngéden szerelmes volt az idősödő Lehár Ferenc (is).

Lisl történetéhez unokatestvére, egy szegedi fiatalember, Tenczer Márton is hozzátartozik. Aki látta Forgách Péter szép szövésű kísérleti filmjét „Miss Universe 1929. Lisl Goldarbeiter - a Szépség útja" címmel, ismeri a történetet.

 
Részletek Tenczer Márton amatőr filmjeiből, amelyekből Forgách Péter alkotott kísérleti filmet.

Lisl Tenczer Márton fotóján.
Lisl, Tenczer Márton fotóján.
Tenczer Marci Szegeden született, de gyakran látogatta a család bécsi ágát, s ilyenkor Goldarbeiteréknél lakott. A fiatalembernek szenvedélye volt az amatőr filmezés. Ki mást is filmezett volna, mint a csodaszép Lislt. Az 1920-as évek közepétől filmre vette Lisl mindennapjait, sétáit, mosolyát, járását, nyaralását. Nemsokára a bécsi műegyetemre ment tanulni (a numerus clausus miatt nem a szegedi egyetemre), s így minden nap Lisl mellett lehetett.

Jól sejtik, Marci szerelmes volt Lislbe. Folytatta a filmezést, akkor is, amikor a lány 1929-ben Miss Universe lett, akkor is, amikor csillogás vette körül, sőt, akkor is, amikor a lány egy gazdag bécsi gyáros aranyifjú fiának végül igent mondott, és boldogtalanná váló házasságot kötött vele. A férj az Anschluss után Amerikába ment, Lisl nem akart vele tartani.

Tenczer Márton emlékkönyve Lislről.
Tenczer Márton emlékkönyve Lislről.

Tenczer Márton pedig végig filmezte Lisl életét. A közép-európai világ közben összeomlott körülöttük, Lisl és szülei Bécsből a biztonságosnak hitt Szegedre menekültek. Édesapját innen hurcolták el (1945-ben a matthauseni koncentrációs táborban végezte), Lisl és édesanyja Szegeden bujkáltak tovább. Mártont munkaszolgálatra vitték és hat évnyi hadifogság után tért újra vissza a Tisza-partjára.

1949-ben Szegeden, negyvenéves korukban Tenczer Márton megkérte Lisl kezét, aki igent mondott neki. 

Budapesten telepedtek le. Márton tovább filmezte, fotózta Lislt a magyarországi ötvenes, hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években egészen idős koráig. Ötven évig éltek együtt. Lisl 1997 decemberében halt meg Budapesten. Emlékére Tenczer Márton 2000-ben, 91 évesen kis könyvecskét adott ki fotóival "Szerelmem, Lisl" címmel.

Lisl Goldarbeiter-Tenczer Budapesten, a Farkasréti temetőben nyugszik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki tud rólatok, Kollégák!?

DélmagyArchív 1944: Az újraindult újság az újságban keresteti az internáló táborokba hurcolt… Tovább olvasom