Nézze csak!

2020.11.16. 12:09

Megint van potyautas az amerikai űrhajó fedélzetén

Mint az éles szemű olvasók felfedezhetik, az előző, májusi küldetéshez hasonlóan most is akadt valaki, aki nem szerepel az utaslistán.

Fotós: SpaceX

Mégpedig Yoda, az oly sokáig visszavonultan élő Jedi mester, aki a súlytalanság állapotában himbálódzik a fülkében.

Yes, that's Baby Yoda floating through space aboard the " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@SpaceX #Crew1 mission pic.twitter.com/UmW5pV4ylX

Mint írtuk, elindította első üzemszerű űrmisszióját vasárnap éjjel Elon Musk amerikai high-tech vállalkozó SpaceX magán űrhajózási társasága, négy asztronautát küldve a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) az először fél évvel ezelőtt kipróbált Crew Dragon űrhajójában.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Cape Canaveral-i űrközpontjából közép-európai idő szerint hétfőn 01:27-kor elindított űrhajó startját élőben közvetítették.

A Crew Dragont magasba emelő és

többször felhasználható Falcon 9-es rakéta első fokozata egypercnyi repülés után a terveknek megfelelően levált és visszatért egy úszó platformra az Atlanti-óceánon.

Az űrhajó – fedélzetén Michael Hopkins, Victor Glover és Shannon Walker amerikai, valamint Nogucsi Szoicsi japán űrhajóssal – előreláthatólag 27 órányi repülés után dokkol a Föld fölött körülbelül 400 kilométerrel lebegő Nemzetközi Űrállomáson, ahol jelenleg Szergej Rizsikov és Szergej Kudj-Szvercskov orosz, valamint Kate Rubins amerikai asztronauta dolgozik.

Maga Elon Musk nem volt jelen az indításnál, mert koronavírus-fertőzés gyanúja miatt karanténban van, de követte az eseményt, és elégedettségét szintén a Twitteren jelezte.

A SpaceX új űrkapszulája idén május végétől augusztus elejéig járt először az űrben két amerikai veterán asztronautával, Robert Behnkennel és Douglas Hurley-vel. Ez volt az első eset az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA magáncéggel együttműködve indított űrexpedíciót. Az űrsiklók „nyugdíjazása” óta, az elmúlt kilenc évben az amerikai asztronauták orosz űrhajókkal jutottak el az ISS-re.

A NASA és a SpaceX megállapodása szerint a mostanit még öt másik teljes űrmisszió követi 15 hónapon belül, s a vállalat közben űrturisták – például Tom Cruise színész – számára is indít majd „űrkirándulásokat”.

Borítóképünkön a Crew-1 küldetés asztronautái

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!