Katonaság

2019.09.13. 18:33

Esküszöm, hogy a hazámat megvédem! – Nyolcvannyolc újonc tett katonai esküt

A kemény, embert próbáló 5 hetes alapkiképzést követően pénteken 88 újonc tett esküt a vásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanyában.

Imre Péter

Katonai eskütétel Vásárhelyen. Fotó: Imre Péter.

Fotó: Imre Péter

A nyílt napokon kívül az ünnepélyes eskütétel ideje az, amikor több több civil, hozzátartozó van a laktanyában, mint katona. A kemény, embert próbáló 5 hetes alapkiképzést követően pénteken 88 újonc tett esküt a vásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanyában.

 

Beszédében Takács Attila dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnokság szárazföldi haderőnem szemlélője kijelentette: az újoncok a kiképzéssel első feladatukat teljesítették a honvédség kötelékében. – Az eskü hitvallás, hűség, bajtársiasság és értékrend. Soha ne felejtsék el, mindig aszerint cselekedjenek, bármilyen nehéz helyzetbe kerüljenek. Legyenek hűségesek a csapatzászlóhoz és mindig tanuljanak, képezzék magukat, mert az aktuális fejlesztések ezt megkövetelik. A szolgálat áldozattal és sok lemondással jár – mondta a tábornok.

Közölte még, hogy a 2015-ös migránsáradat után a katonák – a rendőrséggel vállvetve – helytálltak a határokon, illetve külföldön a missziók során is, biztosították a normális élethez szükséges rendet, helyben igyekeztek megoldani, kezelni a válságot. Megemlítette: a vásárhelyi 88-ak az elsők, akik hazai gyártású karabéllyal és egyenruhában tehették le az esküt. Lapunknak elmondta, hogy a mai, megváltozott biztonsági körülmények között rendkívül fontos a személyi utánpótlás, a haderőfejlesztésnek köszönhetően pedig a legkorszerűbb, legmodernebb eszközöket adhatják a katonáknak, akiknek mesterien kell tudni azokat használni.

Az alapkiképzésen a legjobban teljesítők elismerésben részesültek. Emléklapot vehetett át Erdős Imre főtörzsőrmester, Kozák Ferenc törzsőrmester, dr. Ács Noémi pályakezdő tiszt, Szekeres Zsolt Zoltán közkatona és dr. Madarász Roland pályakezdő tiszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!