Faültetés

2022.12.07. 18:56

Már félezer fát ültettek el az önkéntesek

Rákapcsolt a 10 millió fa Magyarország nevű civil mozgalom: önkéntesei ezekben a napokban is sorra ültetik a csemetéket, ezúttal Apátfalva és Magyarcsanád területén. Összesen mintegy félezer fát helyeztek földbe – és ez még csak a kezdet.

Szabó Imre

Dolgoznak az önkéntesek, egyre gyarapszik a fák száma. Fotó: Árgyelán Diána közösségi oldala

A mozgalom, illetve a hasonló nevű alapítvány Makó térségi tevékenységéről először október végén számoltunk be. Az akciót akkor Apátfalva külterületén, a Maros-ártér zártkerti részén tartották, ahol egy adományozó jóvoltából összesen 50 szilfa került a földbe. A csemeték számára kiszemelt terület egy ligetes, eredetileg elhanyagolt rész volt, amelyet gondos kezek előzőleg fásításra alkalmas táblává tettek. Akik Lánczné Miklós Katalin vezetésével ott szorgoskodtak, azt ígérték, hogy a növényeknek később is gondját viselik, öntözi, ápolják a fákat, hogy megmaradjanak, nagyra nőjenek.

A szerveződés helyi aktivistája, Árgyelán Diána most arról számolt be közösségi oldalán, hogy máris sikerült folytatni a munkát. Ezúttal a Kiszombori Dózsa György Általános Iskola udvarán 10 mezei szilfát, a makói Szikszai György Református Általános Iskola és Óvoda udvarán 12 platán és 16 egyéb, vegyes fajtájú fa került földbe.

Az igazán nagy léptékű ültetések ezekben a napokban is zajlanak: Magyarcsanád-Bökény külterületen ligeterdő létesül 200 vegyes fajtájú fával, Bökény belterülete 30 virágos kőrist kap, míg Magyarcsanád 70 virágos kőrist. Apátfalván a 43-as út melletti bicikliút mentén 150 vegyes, nagyra növő, szárazságtűrő fát ültetnek el – összesen tehát nagyjából ötszázat.

Árgyelán Diána a Délmagyarországnak azt mondta, céljuk továbbra is az, hogy a klímaváltozás ellen minél több fa elültetésével tudják felvenni a harcot. Azt is elmondta, hogy már Makón is várja 800 csemete az elültetést. Ezek felét olyan diákok vásárolták darabonként 200 forintért önkéntesen, akik részt vettek a mozgalom valamelyik előadásán és úgy döntöttek, segítenek. A kis fák egyelőre a Galamb-iskola tankertjében várják, hogy helyet találjanak nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!