Egyperces

2019.04.12. 20:31

DNS-tesztek is igazolták, hogy legkevesebb 49 nőt termékenyített meg saját spermájával egy holland orvos

Jan Karbaat még életében elismerte, hogy mintegy 60 gyermeknek lehet az apja, de amíg élt, nem járult hozzá a DNS-teszthez.

Megerősítették a DNS-tesztek, hogy egy 2017-ben 89 évesen elhunyt holland meddőségi orvos legkevesebb 49 nőt termékenyített meg saját spermájával páciensei tudta és engedélye nélkül - jelentette be pénteken a Defence for Children nevű gyermekjogi szervezet.


Az érintettek már évek óta gyanították, hogy a Rotterdam mellett, Barendrechtben 1980 és 2009 között saját meddőségi klinikát működtető férfi nem anonim donortól származó spermát, hanem saját ondósejtjeit használta a megtermékenyítéshez, de egy holland bíróság csak februárban kötelezte az özvegyet arra, hogy bocsássa rendelkezésre a DNS-vizsgálatokhoz a férfi egykori személyes tárgyait. A vizsgálatokat a nijmegeni Canisius-Wilhelmina kórházban végezték.

    

Jan Karbaat még életében elismerte, hogy mintegy 60 gyermeknek lehet az apja, de amíg élt, nem járult hozzá a DNS-teszthez. Az orvos özvegye is mindvégig elutasította az együttműködést az érintettekkel, és továbbra is tagad minden személyes felelősséget, tartva a hagyatéki perek sokaságától.

    

Karbaat klinikáját 2009-ben bezárták különféle szabálytalanságok miatt.


Hasonló eset történt egy indianai meddőségi klinikán is. Arról ITT olvashat >>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!