Egyperces

2011.06.23. 12:05

Waters elhozta A falat Budapestre - nézze meg nálunk a koncertet! - videók, fotók

Budapest – Igazi rocklegenda lépett szerda este a Papp László Budapest Sportaréna színpadára: Roger Waters, a Pink Floyd egykori alapító tagja tavaly szeptemberben Amerikában indult turnéja magyarországi állomásán is egykori zenekara 1979-ben megjelent, The Wall című dupla albumának anyagát adta elő.

Delmagyar.hu

A budapesti koncert – amely hónapok óta teltházas – szerdán 20 órakor kezdődött és két, egyenként egyórás részből állt, köztük egy 25 perces szünettel.

A szervező Live Nation tájékoztatása szerint a Sportaréna színpadára kerülő fal 75 méter széles és 11 méter magas, 424 téglából állt, amelyből 242 a koncert alatt kerül a helyére. Minden tégla újrahasznosított anyagból készült, a turnén tizenkét ember csak a fal építésével foglalkozik.

A különböző díszleteket negyvenhét elektromos motor mozgatja majd, 172 hangfal gondoskodik a surround hangzásról, 82 „intelligens„ lámpa és 23 vetítő üzemel. A The Wall című film legendás tanár és feleség figurája 9 méter magas lesz; az anya bábuja 10,5 méteres.

Roger Waters koncertje Budapesten. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt (galéria)


Összesen 112 tonnányi felszerelés utazik a turnén, amelyet 21 kamion és 6 busz szállít. Külön pirotechnikai csapat segíti a produkciót, 66 fős az utazó technikai személyzet és 18 fős a zenekari létszám, emellett 80 helyi technikus segédkezik minden városban.

A The Wall 30 éves jubileumi turnéja 2010. szeptember 15-én indult Torontóban; Budapest a 89. állomás a sorban. Az előadás zenéje 1979. novemberi megjelenésekor 15 hétig vezette az amerikai slágerlistát, azóta több mint 30 millió példányban kelt el, ezzel minden idők húsz legnagyobb számban eladott albuma között található.

Roger Waters koncertje Budapesten. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt (galéria)


A basszusgitáros, énekes, dalszerző Waters legutóbb húsz éve, a berlini fal leomlásakor lépett fel a korszakalkotó duplaalbum, a The Wall (A Fal) című műsorával. A mostani valószínűleg a zenész utolsó nagy turnéja volt. A színpadon [namelink name="Roger Waters"] mellett [namelink name="Dave Kilminster"] (gitár), [namelink name="Snowy White"] (gitár), [namelink name="G.E. Smith"] (gitár), [namelink name="Jon Carin"] és [namelink name="Harry Waters"] (billentyűs hangszerek), [namelink name="Graham Broad"] (dob), valamint [namelink name="Jon Joyce"], [namelink name="Michael Lennon"], [namelink name="Mark Lennon"], [namelink name="Kipp Lennon"], [namelink name="Pat Lennon"] (vokál) szerepelt.

A Falon, amelyet Waters gyakorlatilag egyedül írt, olyan Pink Floyd-klasszikusok szerepelnek, mint a Comfortably Numb, az Another Brick In The Wall, a Mother, a Run Like Hell vagy a Young Lust. Az albumból 1982-ben Alan Parker rendezésében legendás film is készült.

Roger Waters koncertje Budapesten. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt (galéria)


Roger Waters 1965-ben alapító tagja volt a Pink Floydnak, amely a pszichedelikus rock legfontosabb együttese lett az évek során. A basszusgitáros-énekes 1985-ben feloszlatta a csapatot, ezután jogvita kezdődött közte és a többi tag között a név használatáért; a Pink Floydot végül [namelink name="David Gilmour"] gitáros, [namelink name="Nick Mason"] dobos és [namelink name="Richard Wright"] billentyűs vitte tovább. Ők és Waters egyetlen alkalommal, 2005 júliusában álltak újra össze a londoni Live 8 koncerten. Az induláskor meghatározó tag, Syd Barrett 2006-ban, Wright 2008 szeptemberében hunyt el.

Ezt, vagy valami hasonlót láthattak Pesten is a szerencsések: A The wall turné Hollandiában, Arnheimben 2011. április 8-án, 1. rész
A mostani turné május 12-i állomásán a londoni O2 Arenában Gilmour együtt adta elő Watersszel a Comfortably Numb-ot, a záródalra, az Outside the Wallra pedig a Pink Floyd harmadik még élő tagja, Nick Mason is színpadra lépett.

Ezt, vagy valami hasonlót láthattak Pesten is a szerencsések: A The wall turné Hollandiában, Arnheimben 2011. április 8-án, 2. rész
A budapesti koncerten az előadás első felében, az Another Brick In The Wall című dalban Waters mellett énekelt az abonyi székhelyű Somogyi Iskola - Együtt A Gyermekekért Alapítvány 16 pártfogoltja. Az alapítványt szülők hozták létre 1992-ben, az abonyi iskolában tanuló diákok, kiemelten a hátrányos helyzetű gyermekek szociális, kulturális hátrányainak enyhítésére és tanulmányi munkájuk segítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!