Életstílus

2007.01.17. 15:19

Huszonkilenc kilósan már nincs éhségérzet

Az elmúlt évben tizenöt tinilányt kezeltek anorexiával az új klinika ifjúságpszichiátriai osztályán. Jelenleg egy tizenhét éves diáklány fekszik az intézményben, mert két éven keresztel hánytatta magát, hogy vékony maradjon. A szakember szerint a magyar tinédzserek tíz százalékánál fedezhetők fel ilyen jellegű problémák, akik egyébként kiváló teljesítmény nyújtanak az iskolában. Csak rettegnek a túlsúlytól...

Lévay Gizella

Fotó: MTIAz anorexia döntően a tinilányok étkezéssel kapcsolatos magatartási zavara, akik az önsanyargató betegség során kórosan lesoványodnak. Több oka is lehet, hogy miért rettegnek ennyire a súlyfeleslegtől, a karcsúságot és hosszú, vékony combokat kultiváló divatirányzatnak azonban oroszlánrésze van abban, hogy sokan boldogtalannak érzik magukat, ha nem ezt a képet látják a tükörben. Az érintettek száma pedig folyamatosan növekszik.

A világjelenség súlyosságát jelzi, hogy a Le Nouvel Observateur című francia lap szerint a táplálkozási rendellenességek a XXI. század legfőbb betegségei közé kerülhetnek. Becslések szerint a serdülők 15-30 százaléka esik át egy vagy több anorexiás, illetve bulimiás krízisen úgy, hogy nem fordul orvoshoz.

Tíz százalékuk meghal

Magyarországon az átlagnépesség harminc százaléka küzd étkezési gondokkal, az egyetemista lányok körében a hatvan százalékot is eléri ez az arány. Az anorexia általában 12-18 éves korban, a bulimia pedig néhány évvel később jelentkezik. Fokozottan veszélyeztetettek a diákok, a táncosok, a manökenek és egyes sportolók.

– Az elmúlt évben körülbelül tizenöt fiatalt kezeltünk anorexiával – fogalmaz dr. Vetró Ágnes, az új klinika gyermek és ifjúságpszichiátriai osztály vezetője, aki szerint a magyar tinédzserek tíz százalékánál fedezhető fel úgynevezett anorexiás attitűd. A statisztikák szerint pedig az anorexiában szenvedők közel tíz százaláka tíz éven belül meghal. A szakember a diákok mellett még a balett-táncosokat emeli ki, akik között harminc-negyven százalékban fordulnak elő ilyen problémák. Ugyanis sokan úgy gondolják, hogy ha csökken a testsúlyuk, akkor magasabbra tudnak ugrani. Legnagyobb számban azonban a tinilányok érintettek.

Orvosi szemmel a balett-táncosok között is előfordul kórosan sovány. Illusztráció: MTIHánytatja magát

Pár napja került az osztályra a 17 éves Zsófi, aki fél év alatt 16 kg-ot fogyott. És bár nem kórosan sovány, a jelenleg 48 kg-os, a vélhetően bulimiában szenvedő szegedi középiskolás terápia nélkül nem tudni, mennyit fogyna még. A külsőre betegnek ugyan nem látszó, derűs lány a világ legtermészetesebb módján adja elő, hogy azért került az osztályra, mert második éve étkezések után hánytatja magát. És hogy miért? Jön a kacajos válasz, hogy vékony maradjon. Évekkel ezelőtt egy filmben látta, hogy így is lehet. Azt pedig, hogy az ókori Rómában az előkelő hölgyek madártollat nyomtak le a torkukon, hogy könnyítsenek magukon – kivülről fújja. No lám, mire jó a klasszikus műveltség? Zsófi önként vállalta a terápiát, tudja, hogy ezzel árt a szervezetének, és meg szeretne meggyógyulni. – A pszichiátrián eszembe sem jut, hogy kihányjam az ételt, azért vagyok itt, hogy betartsam a játékszabályokat. Meg akarok gyógyulni – állítja határozottan.

Szondáztatni kell

– Ezt mi is nagyon reméljük – erősíti meg dr. Havasi Mónika , aki Zsófi 16 kg-os súlyvesztését intő jelnek tartja. A kezelőorvos hozzátette, hogy a szülők nagyon megdöbbentek, amikor kiderült lányuk titkos szokása. Azt látták, hogy fogy, de nem találták az okát. Az úgynevezett jutalomorientált viselkedés terápiával kezelik. Azt vizsgálják, hogy mikor és mennyit eszik – Zsófival közösen étkezési naplót vezetnek. Jelenleg gyanús, hogy alig eszik valamit, a bulimiára oly jellemző falási rohamok pedig nem jelentkeznek.

Egy jóval súlyosabb állapotban lévő lányt engedtek ki a közelmúltban az osztályról. A három éve anorexiában szenvedő 18 éves tini háromnegyed évet töltött az intézményben, ugyanis mindössze 29 kilót nyomott. Ezen a szinten már nincsen éhségérzet, őt már szondáztatni kellett. A kezelőorvos hangsúlyozta, hogy ilyen esetekben fontos a szülővel való szoros együttműködés. A vizsgálatok során kiderült, hogy az étkezési zavarokkal küzdők többnyire igen kiváló képességű, jó vagy jeles osztályzatú diákok. Maximalizmusukat pedig nemcsak a tanulmányaikra, hanem önmagukra is kivetítik. Vigyázni kellene rájuk.


Elhunyt modellek

Az elmúlt két hónap alatt öt modell halt meg anorexiában. Utoljára egy tizennégy éves modellnek készülő brazil lány, aki 170 centi magas volt, de mindössze 38 kiló. Novemberben egy másik, szintén brazil lány, ő 40 kilót nyomott. Egy uruguayi modell egy show alatt lett rosszul, egy argentin lány pedig időben kórházba került: ugyan csupán 28 kiló volt, de a gondos kezelésnek köszönhetően túlélte.
– Aki nem kap meg egy munkát, azt gondolja, hogy csúnya vagyok, le kell fogynom, azért nem kellettem – vallotta egy modell. Éppen a hasonló esetek miatt, az olasz kormány nemrég arra kötelezte a modelleket, hogy orvosi vizsgálattal bizonyítsák – nincsenek táplálkozási zavaraik. Madridban pedig a 18 alatti testtömeg-indexszel rendelkezőknek megtiltották, hogy munkát vállaljanak. Londonban is életbe lépett egy hasonló korlátozás. Az egyik magyar modellügynökség menedzsere szerint hazánkban is elsősorban vékony modelleket keresnek, de hasonló eset még nem fordult elő. Nálunk még ilyen jellegű korlátozást nem vezettek be. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!