Életstílus

2013.09.29. 14:29

Kovács Andrea: A mandala gyógyította meg a lelkemet

Bordány - Két nagy tragédia is érte Kovács Andreát, aki álmában talált választ a kérdéseire: köröket rajzolt, és ez megnyugtatta. Azóta több tucat mandalát készített.

Bobkó Anna

– Amikor az ember nagy pofont kap az élettől, felteszi a kérdés: miért? Mivel érdemeltem ki azt, hogy ezt kellett kapjam? Amikor ezek a kérdések megszületnek bennünk, egy idő után megjelenek a válaszok is. A válaszok pedig valamilyen formában meg szeretnének nyilvánulni, kifejezésre jutni – magyarázta [namelink name="Kovács Andrea"]. A fiatal bordányi nő terápiaként kezdett el mandalákat festeni. Két magzatát is elveszítette, a történteket nehezen dolgozta fel. Múltak a napok, s ő nem tudott napirendre térni a történtek felett. Üresnek érezte magát, céltalannak életét, mígnem egyik este, álmában megkapta a választ a kérdéseire.

Kovács Andrea: A mandala gyógyította meg a lelkemet. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Mi a mandala?

A mandala szó szanszkrit eredetű, jelentése: kör. A kör a tökéletesség, az egész szimbóluma. Ezeket a képeket évezredek óta használják meditációkor. Barlangrajzokon, 7-8000éves mezopotámiai mintákban, inka, maja, buddhista, kelta, arab művészetekben, a templomépítészetben mindig megtalálható. A keleti és a nyugati kultúrákban, díszítőművészetekben is fontos szerepük volt. A vallási és a spirituális hagyományok régóta használják ezeket a mintákat a tudat tágítására, gyógyításra. A szimbólumok az ember legmélyebb rétegeinek kifejeződései.

– Mindig is az álmaim irányítottak. Hívő vagyok, sokszor kértem Istent, mutasson nekem utat. Ebben a szörnyű időszakban azt álmodtam, köröket rajzolok, és ez megnyugtatott. Másnap felkeltem, és elkezdtem megfesteni az első mandalámat. A festményeimmel érzéseket fejezek ki. Azt szeretném sugallni az emberek felé, hogy nem kell folyton visszafordulni. Találni kell valamit az életben, ami boldoggá tesz, amivel kiteljesedhetünk, ami segít a tragédiák, a rossz élmények feldolgozásában. Nem kell folyton visszanézni és azon agyalni, mit rontottunk el, mert ez csak negatív energiát szül. El kell engedni és csakis előre figyelni, haladni tovább az utunkon. El kell tudni fogadni azokat a dolgokat, amiken már nem lehet változtatni. Minden úgy van jól, ahogy van. Ezt kell megértenünk, ez a helyes irány. A művészet, a festészet is pont erről szól: megérkezünk a jelen pillanatába. Ha ezt sikerül elérnünk, csak akkor lehetünk igazán boldogok – mondta Andrea, aki az elmúlt időszakban félszáz színes mandalát alkotott. Volt már kiállítása az újszegedi Rendezvényházban és a Nyugi kertben is. Munkáit általában elajándékozza, de rengeteget fest megrendelésre is.

– Szeretem jobban megismerni azt, akinek a mandalát készítem. Kicsit ráhangolódom a lelkére, hiszen ezek a képek befolyásolni is tudják az életünket. Attól függően, hogy milyen színűek és mintázatúak, különböző jelentéssel bírnak. Egy temperamentumos, pörgős embernek például nem festenék a vörös árnyalatiból, mert az csak még inkább felkorbácsolná. A kék azonban megnyugtatja. Betegnek zöldet, a túl nyugodtaknak narancs színűt festek. A különböző színek és szimbólumok egyébként más és más célt vonzanak be életünkbe. A szívecskék a szerelmet, a zöld szín a pénzt, az élénk árnyalatok az életörömöt – ecsetelte Andrea. Képeit olajfestékkel készíti, vászonpapírra fest. A vázlatot néhány óra alatt megrajzolja, a festés azonban több napig is eltarthat. Ez alatt az idő alatt azonban teljesen kikapcsol, és feltöltődik pozitív energiával. Az energetikai gyógyászat egyébként régóta foglalkoztatja. Iskolában is tanulja: természetgyógyásznak készül, júliusban végez.

* * *

Színek és minták hatása

– A színek különböző hangulatot váltanak ki belőlünk és a gyógyító hatásuk is bizonyított. Képesek bennünket megnyugtatni, felingerelni, felvidítani, lehangolni. Fizikai állapotunkat is befolyásolják, például a hőérzetünket is manipulálhatják – magyarázta Kovács Andrea. A mandala szabályos, ritmikusan ismétlődő mintái képesek az élőlények energia rendszerét befolyásolni, megfelelő hullámhosszra állítani, és az agyféltekék között harmonikus összeköttetést teremteni. Ezáltal nyugtat, regenerál, beindítja szervezet öngyógyító képességét. Növeli az agy kapacitását, segíti az összefüggések megértését, a tanulást, képességek kifejlesztésére is kiválóan alkalmas. A mandalák megemelik az ember energiaszintjét. Minden egyes mandala színeket, fényeket sugároz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!