Életstílus

2017.08.08. 10:06

Fidget spinner, matatókocka és társaik: stresszt is oldhatnak a trendeszközök?

Mi az a pörgettyű vagy fidget spinner, amit egyesek viccesen matatómotollának neveznek? Tényleg stresszoldó? Mi a közös a papírra rajzolgatás és az imádkozás között? Pszichológustól kaptuk meg a válaszokat.

Kancsár Tímea

– Valamelyik nap láttam a kollégám kezében egy pörgettyűt, azaz fidget spinnert. Tényleg nyugtatja az idegeket? Szemlélőként inkább idegesítő volt az eszköz monoton forgása... – kérdezi olvasónk, a 25 éves Szilvia.

– Az agyműködésre különösebb hatással nincsen, vagyis nem serkenti azt. Esetleg el tudom képzelni, hogy van, akit megnyugtat, mondjuk mint a monoton imák vagy mantrák ismételgetése a vallásos embereknél, de ez inkább típusfüggő, mert másokat meg lehet, hogy felidegesít. Főleg azokat, akik egy munkahelyi légkörben vagy osztályteremben rákényszerülnek, hogy szemléljék a játékot – érvel dr. Fehér Gabriella. A pszichológus elmondja: a trendeszköz elszaporodása divathullámhoz köthető, semmi köze az idegrendszerünkhöz.

A trendeszközök elszaporodása divathullámhoz köthető, de nekünk azért jó szolgálatot tesz olykor ez a "nyugikocka".

 – Működik a csordaszellem?

– Bizony! A fiatalabb generációnál különösen. Nem is az a lényeg, hogy milyen eszközt gyűjtenek be, hanem ha van már ilyen másik három embernek, akkor nekik is kell, státuszszimbólum. Sokszor az emberek úgy érzik, ha nekik is van belőle, akkor a csoporthoz tartoznak, és ez biztonságérzetet kelthet – véli a pszichológus.


– Akkor a monotonitás nem hasznos? Sokan rajzolgatnak a papírra nagyon hasonló alakzatokat például a munkahelyi értekezleteken, mások a lábukat rázzák, megint mások érdekes apró gombokkal teli kockákat babrálnak a kezükben.


– Ezek az ismétlődő, monoton cselekvések, rituálék, mint a tollkattogtatás, inkább tartoznak a kényszercselekvések csoportjába. A hiperaktív embereknél is megfigyelhetjük ezeknek az eszközöknek a kiemelt szerepét. A kényszer ennek egy jóval súlyosabb változata, amely, ha már gátolja a mindennapi életet, betegségnek minősül – fűzi hozzá dr. Fehér Gabriella.

 

Imamalom


A tibeti buddhizmusban a hívők talán leggyakrabban használt eszköze az imamalom. Központi része egy zárt henger, amely egy tengely körül forog. A hengeren belül hosszú papírcsík található, amelyre szent szövegeket, mantrákat írnak vagy nyomtatnak, s ezek akár több ezerszer is ismétlődhetnek. Az imamalmot mindig jobb felé, a nap járásával megegyező irányban kell forgatni, úgy, ahogy a buddhisták szent helyeiket körüljárják.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!