Érettségi

2013.05.16. 21:09

Spanyol érettségi feladatok 2013: Magyar Ház, Sao Paulo, mert nem találtunk senkit közelebb

Pénteken a spanyol írásbelikkel folytatódik az érettségi szezon. Fenn van a feladatsor, kész van minden, innen a szomszédból, Sao Paulóból!

Delmagyar.hu

Vége, fenn van a teljes feladatsor.
Zsolt értékelése: "Festő, agyműködés, furfangos mese – az olvasott szövegértés feladatai nem voltak különösen nehezek. A nyelvhelyesség részben a jól megszokott prepozíciós feladatban idén nem volt összeolvadás, a dalmatákról szóló szövegben viszont egész bonyolult nyelvtani szerkezeteket is fel kellett ismerni. Csipkerózsika ezalatt három féle múlt időben aludta álmát, nem volt meglepetés ez a feladat sem. Az íráskészséget mérő első feladatban egy könnyű témájú levelet kellett írni, míg az ifjúsági cikk résznél könyvtár, divat és állásinterjú között lehetett választani. Gyanítom, hogy a többség a divat mellett tette le a voksát, a másik kettő kérdései ugyanis nagyobb szókincset igényeltek."

A Magyar Ház lelkes csapata a Kalocsai falatozóban. Nazinha kávéval járult hozzá ahhoz, hogy Zsolt ébren maradjon a hajnali órákban... Adriane pedig a szkennelésben segédkezett. Fotó: Magyar Ház

A Magyar Ház lelkes csapata a Kalocsai falatozóban. Nazinha kávéval járult hozzá ahhoz, hogy Zsolt ébren maradjon a hajnali órákban... Adriane pedig a szkennelésben segédkezett. Fotó: Magyar Ház Sao Paulo

Közben Zsolti bejelentkezett.

Szeghalmi Zsolt, Sao Paulo és a friss spanyol érettségi. Fotó: Magyar Ház Sao Paulo

Szeghalmi Zsolt, Sao Paulo és a friss spanyol érettségi. Fotó: Magyar Ház Sao Paulo
Ezen az elég "béna" helyen van, nem is értjük, hogyan bírja ki. Az ottani Magyar Házban tölti ki nekünk a tételsort. Ha a Street View-ra kattint, és balra fordul, akkor látja is a Magyar Házat, kinn van a kis nemzeti színű lobogó is:


Exibir mapa ampliado

Megvan a tételsor. Idén is négy részből áll: olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg értése és íráskészség. És ahogy a korábbi nyelvi érettségiknél úgy most is kimarad a harmadik fejezet, csak az írható részeket tudjuk megoldani.


























A két másik esszét gépelve küldte Zsolti:

A)
Chicos, parece que todo el mundo cree que ya no existen bibliotecas. ˇNo es así! Tenemos, por ejemplo, varias bibliotecas aquí cerca de la escuela. Hay una en frente y otra en la calle de al lado. Id a buscarlas.
En estas bibliotecas, no sólo se prestan libros. Ofrecen varios eventos culturales también. Muchas veces organizan encuentros con poetas y escritores y también hay programas para nińos.
Uno puede disfrutar de mucho más servicios si se hace socio de una biblioteca, es decir, si se inscribe. Para hacerlo, hay que llevar un documento tuyo y ya está. Es casi siempre gratuito.
El proceso de llevarse prestado un libro también es fácil. Coges tu libro o revista, lo llevas al mostrador donde lo registran y ya puedes llevártelo para casa.
En el caso que no lo devuelvas a tiempo, tendrás que pagar una multa, por lo tanto, siempre sé puntual en devolver el libro que te habías llevado prestado. ˇA leer, todo el mundo!

B)
Tal vez te digas: “soy joven, queda mucho tiempo para buscar trabajo". Pues, alguna información sobre el tema siempre puede venir bien. Si te vas a una entrevista de trabajo, tendrás que llevar tus documentos contigo. Tu DNI pero también tu diploma u otros certificados para demostrar calidades que tienes (por ejemplo, título de idiomas).
Los anuncios suelen hablar sobre el puesto, los requisitos que uno debe poseer para que le contraten. Lo que no suelen mencionar es el salario. Eso hay que preguntarlo durante la entrevista.
En el currículum, siempre menciona tus datos de contacto porque así podrán ponerse en contacto contigo para comunicarte la buena noticia. A parte de los datos personales (experiencia laboral, educación) es recomendado presentarte a ti mismo como persona. Lo que te gusta hacer en tu tiempo libre o lo que tú consideras importante a la hora de trabajar.
Las candidaturas, hoy en día, ya se suelen enviar por correo electrónico pero a veces también las aceptan por Correos. Una buena idea es siempre llevar una copia contigo para la entrevista. Sabes, por si acaso. ˇBuena suerte!


Korábban írtuk:
Tavaly a feladatsort [namelink name="Szeghalmi Zsolt"], a kitekinto.hu munkatársa, Spanyolország-szakértő oldotta meg nekünk. Zsolt most is ráér. Meg is kereste szerkesztőségünket, hogy ha gondoljuk, akkor idén is szívesen áll rendelkezésünkre. Mi meg örömmel gondoltuk. Csakhogy Zsolt Sao Paulóban van, ám ezzel az aprósággal nem lehet őt megzavarni, meg minket sem. Sajnos nem úgy lesz, ahogy mi szeretnénk, azaz megszerezve a tételsort egyből repülőre ülünk, hogy átrepüljük az óceánt, majd elvesszünk Casa Verdében, miközben Zsolt a tételekkel nyünnyög. Feltölt, letölt, kitölt, visszatölt, letölt, újra feltölt ütemben cserélődnek ki az üres oldalak kitöltött feladatsorokra. Sajnos... :/

Zsolt és egy Neymar nevű valaki, utóbbi jobbról. A kép 2013. április 22-én készült. Fotó: Szeghalmi Zsolt Facebook-oldala

Zsolt és egy Neymar nevű valaki, utóbbi jobbról. A kép 2013. április 22-én készült. Fotó: Szeghalmi Zsolt Facebook-oldala

Tartson velünk ezen az izgalmas kísérleten akkor is, ha a buenos diasnál nem jutott még tovább a spanyol nyelvben!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!