Gazdaság

2008.11.26. 10:15

Euró kötvény Magyarország támogatására

Az Európai Unió napokon belül kibocsátja két milliárd euró értékben az első kötvényt, amely a magyar fizetési mérleg javítására felajánlott 6,5 milliárdos kölcsön része. Az EU történetében ez a legmagasabb értékű kötvénykibocsátás, utoljára egyébként másfél évtizede került erre sor.

Jövőre további két ütemben fordul majd az EU a nemzetközi pénzpiacokhoz, hogy biztosítsa a Magyarországnak felajánlott hitelkeretet. Az EU hitelezői besorolása a legjobb, a minősítők három A-ra taksálják, hiszen a visszafizetést a 27 tagállam garantálja. A londoni Financial Times szerint a kötvény a brit és a francia állampapírok árfolyamát követi majd.

Az Európai Unió lehetővé teszi, hogy az eurót még nem bevezetett országok fizetési mérleghiányuk javítására, valutájuk védelmében kölcsönhöz forduljanak az Európai Központi Bankhoz. Keretösszegének megemeléséről éppen a napokban döntöttek, a jövőben 12 milliárd helyett 25 milliárd lesz az elérhető összeg. Magyarország után Lettországnak is mentőkötelet nyújtanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!