Beruházás

2022.03.21. 16:21

Szijjártó: Magyarországé lehetne az adócsökkentések Európa-bajnoki címe

Ha lenne ilyen verseny, akkor Magyarországé lehetne az adócsökkentések Európa-bajnoki címe, ráadásul a közterhek mérséklésével párhuzamosan hazánk a kontinens gazdasági rangsorainak végéről az élre került – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Bonyhádban.

A tárcavezető a Knipl Kft. beruházásának átadásán kijelentette, hogy a magyar gazdaság nagy utat járt be az elmúlt időszakban, és komoly sikereket ért el a rendkívüli nehézségek ellenére. Ezekhez pedig szerinte a kormány beruházásbarát, munkahelyteremtést segítő politikájára is szükség volt.

Tizenkét éve az európai uniós rangsorok végén kullogtunk, a szégyenpadra ültettek minket, míg ma éllovasok vagyunk

– fogalmazott.

Majd hozzátette, hogy Magyarország ezen időszakban szinte végig a dupláját produkálta a közösség átlagos gazdasági növekedésének, sorra dőltek az export- és beruházási rekordok, s egymillióval többen dolgoznak ma az országban, mint 2010-ben.

Mindeközben ha lenne ilyen verseny, akkor szerintem az Eb-bajnoki címet kioszthatnák nekünk az adócsökkentések tekintetében

– mondta.

A festéstechnológiai berendezések gyártásával foglalkozó, hazai tulajdonú Knipl Kft. 566 millió forintos beruházásához az állam 283 millió forint támogatást nyújtott, így hozzájárulva 345 munkahely megőrzéséhez.

Szijjártó Péter a beszédében hangsúlyozta, hogy szükség is van az erős gazdaságra, ugyanis amikor már éppen azt lehetett hinni, hogy lesz egy kis nyugalom, akkor kitört a háború a szomszédban, ennek pedig kezelni kell a következményeit.

Mint aláhúzta, a jó gazdasági teljesítményben nagy szerepe van annak az 1434 bátor vállalatnak, amelyek a kormány robosztus beruházásösztönzési programjának keretében 1700 milliárd forintnyi beruházás megindításáról döntöttek az utóbbi két év során, így megmentve 270 ezer munkahelyet.

Kiemelte: a magyar tulajdonú cégek mára megerősödtek annyira, hogy az említett, fejlesztéseket meghirdető társaságok mintegy 80 százaléka közülük került ki.

A miniszter végül arra is kitért, hogy a lehetőséggel Tolna megyében tizenhat cég élt, amelyek összesen 8,5 milliárd forint értékben hajtottak és hajtanak végre beruházásokat a kormány négymilliárd forintos támogatásával, így hozzájárulva 2200 munkahely megőrzéséhez.

Valamint hozzátette: a megyében 2010-ben 10 százalék körüli volt a munkanélküliség, ez mára az országos átlag alá csökkent, 2,2 százalékra.

 

Borítóképünkön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában