Magyar Turisztikai Ügynökség

2024.01.27. 08:00

Többen keltek útra a téli szünetben, a kétfős foglalások voltak a leggyakoribbak

A téli vakáció alatt 6 százalékkal többen indultak pihenni, mint ilyenkor egy évvel korábban. A főváros után a Balaton, valamint a Mátra–Bükk térsége volt a legnépszerűbb úti cél a vendégek körében december 22. és január 7. között – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján Budapesten a külföldi vendégéjszakák 15 százalékkal, míg a belföldi vendégéjszakák 9 százalékkal emelkedtek.

A szálláshelyeken csaknem 10 százalékkal több bevétel realizálódott országszerte az előző szünidőhöz képest, a vendéglátó üzletek bevétele pedig 18 százalékkal nőtt.

Kiemelik: az előzetes várakozásokhoz képest erősebb volt a szálláshelyek forgalma 2023 utolsó napjaiban, és a trend folytatódott az újév első hetében is. A téli szünetben 622 ezer vendég közel 1,6 millió éjszakára foglalt szállást országszerte. A külföldi vendégéjek száma 11 százalékkal nőtt ebben az időszakban, 43 ezerrel érkeztek többen az országhatáron túlról a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Az olasz és német turisták voltak többségben a téli szünet alatt, Olaszországból 87 ezer éjszakát foglaltak le Magyarországon, míg Németországból 67 ezer vendégéjszakát rögzítettek. Országos viszonylatban számottevő volt még a románok, az osztrákok és a britek száma is.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint a leggyakrabban párban utaztak a vendégek, több mint 160 ezer 2 fős foglalás valósult meg. A párok mellett a családok is szívesen útnak indultak, a vendégek 14 százaléka volt 18 évnél fiatalabb. A látogatók leginkább a szállodákat részesítették előnyben a szállásfoglalásnál: a hazai és külföldi vendégek több mint 60 százaléka a hoteleket választotta a téli szünetben.

Budapest után a legkeresettebb úti cél a Balaton volt, itt 77 ezer vendég mintegy 205 ezer éjszakát töltött el.

A Mátra–Bükk térséget pedig – ahol az ország legmagasabb pontját, a Kékestetőt és hazánk legszínvonalasabb sípályáját, a Mátraszentistváni Síparkot találjuk – több mint 50 ezren látogatták meg, és 120 ezer vendégéjszakát rögzítettek a szálláshelyek.

Szintén sokan, 26 ezren utaztak Debrecen és térségébe, ahol 75 ezer vendégéjszaka valósult meg. A téli szünet alatt is népszerű úti célnak számítottak a fürdővárosok. Közülük Hévízt keresték fel a legtöbben, azonban Hajdúszoboszlót és Zalakarost is sok utazó választotta.

A belföldi vendégektől érkező bevételek 14 százalékkal, a külföldiektől származó bevételek 6 százalékkal nőttek a tavalyi adatokhoz képest és megközelítették a 43 milliárd forintot. A NAV online kassza rendszerének adatai alapján a hazai vendéglátóhelyek 69,2 milliárd forintnyi bevételt könyveltek el a téli szünetben, ami 18 százalékkal magasabb, mint az egy évvel ezelőtti téli vakáció alatt – közölték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában