Helyi bulvár, celeb

2023.09.29. 17:52

Várkonyi Andrea fontosnak tartja a digitalizációt

2020-ban indult el a High-Tech Suli program a Mészáros Csoport támogatásával. A programnak köszönhetően már 34 iskola rendelkezik modern tantermekkel, digitális eszközökkel és innovatív környezettel.

Delmagyar.hu

Várkonyi Andrea fontosnak tartja, hogy a diákok modern környezetben, a szükséges eszközökkel felszerelve tanulhassanak. Fotó: MG

Lézervágó, 3D nyomtató, robotika szakkör és modern, felszerelt high-tech tanterem – csak néhány dolog azok közül, melyekkel a High-Tech Suli programban résztvevő iskolák diákjai találkozhatnak. A Mészáros Csoport által támogatott High-Tech Suli program 2020-ban indult, most pedig, három évvel később, egy konferenciára várták a résztvevő iskolák pedagógusait, hogy bemutassák az elmúlt évek eredményeit. A konferencián részt vett Mészáros Lőrinc alapító, Dr. Várkonyi Andrea, az Alapítvány az Innovatív Oktatásért kuratóriumi elnöke, valamint az alapítvány kuratóriumának tagja, Horváth Ádám is, aki a High-Tech Suli program szakmai vezetője.

Mészáros Lőrinc alapító és Dr. Várkonyi Andrea, a kuratórium elnöke is részt vett a rendezvényen.  Fotó: Ripost

A High-Tech Suli program digitális tantermek felszerelésével és a tanárok támogatásával segíti hozzá a gyermekeket ahhoz, hogy a világ megismerése mellett a bennük rejlő tehetséget is fel tudják fedezni.

Az alapítvány célja, hogy az iskoláknak módszertani, oktatástechnológiai és infrastrukturális fejlesztéseket biztosítson és támogassa a pedagógusok szakmai fejlődését. A program keretein belül a tanárok eszközhasználati, módszertani képzésben és anyagi támogatásban is részesülnek.

A High-Tech Suli programban résztvevő iskolák diákjai így ki tudják bontakoztatni tehetségüket és esélyegyenlőséget kapnak más, elit iskolákkal is.

Az ötletet a Covid-világjárvány ihlette, amikor a távoktatás rávilágított a digitális eszközök hiányára az oktatásban. Dr. Várkonyi Andrea, az Alapítvány az Innovatív Oktatásért kuratóriumi elnöke a saját bőrén, lányán keresztül tapasztalta meg a nehézségeket, aki távoktatásban tanult otthon. Akkor döntötte el, hogy szeretné digitális eszközökkel és modern környezettel támogatni a magyar iskolákat, hogy a diákok valódi high-tech környezetben készülhessenek fel a felnőtt élet kihívásaira. 

Amikor én voltam iskolás, nem voltak még digitális eszközök a tanórán. De nyilván, ha az embernek van egy gyermeke, akkor rajta keresztül látja a helyzetet és a gyerek is nagyon sok visszajelzést ad. 2020-ban beütött a Covid, ami élesen rávilágított arra, hogy a modern oktatás és az iskolák felszereltsége egy kicsit talán elmaradott. Ezekből a tapasztalatokból gyúródott össze ennek a programnak az ötlete

– nyilatkozta a Ripostnak Dr. Várkonyi Andrea, az Alapítvány az Innovatív Oktatásért kuratóriumi elnöke és a program egyik megálmodója, aki nem szerette volna, ha egy egyszeri tablet- vagy laptoposztásban merül ki a segítségnyújtás. Valódi együttműködést és támogatást szeretett volna adni az iskoláknak.

A konferencián kiderült, hogy a program hatására motiváltabbak lettek a résztvevő diákok és a tanárok is. Több iskola azt nyilatkozta, hogy az elmúlt tíz évben ez volt az egyetlen informatikai fejlesztés, amit kapott az intézmény. A High-Tech tantermeket rendszeresen használják, még olyan alaptantárgyak oktatására is, mint a magyar vagy a történelem. A programban résztvevő iskolák közül volt, aki így elindíthatta űrkadétprogramját, tudósklubját vagy épp robotika szakkörét, és számos versenyen szerepelhetnek, az új eszközöknek hála.

A nagy sikerre való tekintettel Dr. Várkonyi Andrea pedig azt is bejelentette, hogy hamarosan újabb pályázati ciklust nyitnak meg és várják az új iskolák jelentkezését, hogy minél több diák számára kinyílhasson a világ.

Olvasható a BORSONLINE oldalán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!