Több babakelengye kellett

2021.01.14. 08:20

Így emelkedett a születések száma a megyében

Az országos adatokkal szinkronban, zömében a térségi kisebb településeken is növekedett a születések száma. Makón azonban tavaly megtorpant a korábbi évek pozitív tendenciája, húsz gyermekkel kevesebb jött a világra, mint 2019-ben.

T. Sz.

A koronavírus-járvány okozta nehéz időszakban is nőtt a születések száma Magyarországon.

Forrás: Délmagyarország

Fotó: Török János

Kedvezően alakult a gyermekvállalás tavaly Mártélyon, Mindszenten és Szegváron is. A nagyobb Csongrád-Csanád megyei városok közül Szentesen például tavaly 697 újszülött, míg 2019-ben valamivel kevesebb, 661 baba érkezett.

Mindszenten 61 család bővült az elmúlt esztendőben – tudtuk meg a polgármesteri hivataltól. Mint azt korábban Zsótér Károly Sándor polgármester megfogalmazta: régóta nem volt ilyen periódus a település életében.

Örömteli, hogy a 2019-es tendencia mostanra sem tört meg, a közelmúlt házasságkötéseihez hasonlóan. A település vezetője úgy véli, mindez optimizmusra ad okot a következő évekre. Ráadásul így hangsúlyosabb a várhatóan április–májusban indítandó beruházás: bölcsőde kialakítására nyertek 749 millió forint pályázati támogatást. A polgármester szerint pozitív, hogy a fiatalok örömmel költöznek a településre, a fejlesztések és beruházások erősítik a város pozícióját.

A koronavírus-járvány okozta nehéz időszakban is nőtt a születések száma Magyarországon.
Fotó: Török János / Délmagyarország

Szegváron tavaly szintén gyarapodott a születések, valamint a Szegvárra települő kisgyermekes családok száma. Szabó Tibor György polgármester szerint ennél is többen költöznének a nagyközségbe, ha kedvezőbb lenne a helyi ingatlanpiac. Szegváron ugyanis kevés az olyan értékesíthető családi ház, amely kis ráfordítással komfortossá alakítható kisgyermekes családoknak. Az építkezések viszont lassíthatják a folyamatot.

Korábban mintegy 12-13 gyermek született évente Mártélyon, ám tavaly harmincan vállaltak babát – mondta lapunknak Putz Anita polgármester, aki szerint ezért is lenne különösen fontos a két éve elbírálásra váró bölcsődei pályázatuk. Bízik benne, hogy az emelkedő születésszám indokolja a beruházást. Az önkormányzat nem engedte el a vásárhelyi tankerülethez tartozó, tavaly bezárt iskolájuk újranyitásának gondolatát sem. Tárgyalnak a református egyházzal, illetve a szegedi Waldorf közösséggel.

Makón viszont megtorpant a korábbi évekre jellemző pozitív tendencia, ugyanis míg 2019-ben 229 gyermek született, tavaly hússzal kevesebb.

Az országos adatokról Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke úgy fogalmazott: a koronavírus-járvány okozta nehéz időszakban is nőtt a születések száma Magyarországon. Hangsúlyozta: a családok gyermekvállalási szándékát sok különböző tényező befolyásolja, minden családnak, csoportnak megvannak a saját szempontjai.

Kiemelte, hogy az utóbbi évek népesedéspolitikája éppen azt célozza, hogy a családok megtalálják a módját annak, hogy annyi gyerekük lehessen, ahányat szeretnének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában