Himbálózó gyereklábak vájtak mélyedést a deszkába

2021.02.27. 20:30

Forráskúton még áll Klebelsberg egykori tanyaiskolája – Galéria

Három év alatt 5000 tanyai tanterem épült Magyarországon 1926-tól Klebelsberg Kuno minisztersége idején. Az épületek egy része ma is áll. Pusztaszeren megvásárolta, majd saját pénzén felújíttatta egykori iskoláját Piti János, Forráskúton megpróbálták megőrizni eredeti állapotában az épületet, az Ásotthalomhoz tartozó Gátsoron pedig hamarosan összedől az egykori iskola, amit úgy benőtt a növényzet, hogy tavasztól őszig hogy ki se látszik a vékony, szúrós akáckezdemények közül.

Arany T. János

Dudásné Gábor Tünde a Jerney-hegyi iskolába járt.Fotó: Török János

Fotó: Török János

– Kissor, Gátsor, Kőrös-ér, Halastelek, Irodasor, tizenegyre emlékszem. Fackelmann Pistát felhívhatom, nehogy rossz számot mondjak? Azt mondja, szerinte tizenkettő – kezdte Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere, amikor a Klebelsberg-féle iskolákról kérdeztük.

Az enyészeté lett Klebelsberg egykori iskolája

– Az a baj, hogy egy része az enyészeté már

– merült bele rövid történeti kitekintőjébe Toroczkai.

– A hetvenes évekig több mint tíz iskolánk volt. Ezt a tanyavilágot többször halálra ítélték már. Trianon után kezdett el foglalkozni a rendszer a tanyavilággal, akkor hozták létre ezeket az intézményeket. A hetvenes évektől kezdődően aztán a kommunista rendszer újra fel akarta számolni, így a hetvenes évekig tartotta magát ez az iskolahálózat – mondta.

Aki sajnálja

– Nincs önkormányzati tulajdonban egyetlenegy egykori iskola sem. Én már így lettem polgármester. Az idők során az önkormányzat, vagy a tanács ezektől megvált, pedig értékes épület mindegyik. Évek óta próbálgatom valahogy önkormányzati tulajdonba visszavásárolni, aminek nyilván anyagi okai vannak, mert komoly pénzeket kérnek a tulajdonosok. Nagyon szeretnénk a gátsori és a kissori iskolát megszerezni. Egyik sincs jó állapotban, a tulajdonosok nem vigyáznak rá. A gátsorinak ráadásul, úgy tudom, külföldi tulajdonosa van – tette hozzá.

Aki Forráskúton megőrizte

Sikerült viszont megmenteni Forráskút külterületén a Forráskút dűlő 91. alatti egykori Jerney iskolát, ami eredeti állapotban várja a látogatókat. Az iskola Kölcsey Ferenc nevét viselte hivatalosan, de a forráskútiak Jerney-iskolaként vagy Jerney-hegyi Iskolaként ismerték, mert a Jerney család birtokolt földet akkoriban ezen a vidéken.

A tanteremnek helyet adó épület mellett állt a tanító lakása. Fotó: Török János

Az egykori iskolában 25-30 gyerek tanult egészen 1977-ig. 2014-ben uniós pénzből hozták rendbe, a falu szüreti mulatságán nyitották meg. Fodor Imre polgármester azok közé az emberek közé tartozik, akik azt vallják, hogy a múltunk ismerete nélkül nincs jövőnk.

Majdnem elérzékenyülve nyitott be az egykori tanterembe, ahol megmutatta a padlóban a kis mélyedéseket, amit a himbálózó gyereklábak vájtak a deszkában.

És aki beköltözött

A legérdekesebb történet Piti Jánosé, akiről még 2013-ban írtunk. Ő amikor meglátta, mennyire lepusztult egykori, munkástelepi iskolája, megvette, felújította és beköltözött. Arról, hogy minderre mennyit költött, és mennyiért vette meg az épületet, nem kívánt beszélni.

– Arra vagyok büszke, hogy látom a munkám gyümölcsét

– fogalmazott.

Munkája gyümölcsét ma már nem tudja élvezni, szívbeteg lett, műtötték, ezért úgy döntött közelebb költözik az orvosához Szegedre. A Pusztaszert bemutató képeslapon Piti-féle ház néven szereplő ingatlant egy német házaspár vásárolta meg.

A tanyavilág kultúrközpontjai

Gróf thumburgi Klebelsberg Kuno, teljes nevén Klebelsberg Kuno Imre Aurél Ferenc magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus, vallás- és közoktatásügyi miniszter. Még a világháború ideje alatt kidolgozta országunk népiskolai hálózatának kiépítési programját. Ennek megvalósítására 1925-ben kapott engedélyt és anyagi segítséget. Három év alatt 5000 tanyai tanterem épült Magyarországon.

A modern épületek fala már nem vályogból készült, hanem téglából, padlózatuk vörösfenyőből készült, hatalmas ablakaik voltak és palatetőjük. Háromszobás tanítói lakás is tartozott hozzájuk, az udvaron téglából épült WC-vel. Ezek az új tanyasi iskolák lettek a tanyavilág kultúrközpontjai, ahol könyvtár is volt, valamint gramofonnal és filmvetítő gépekkel voltak felszerelve.

Gazda-, iparos- és olvasókörök tarthatták itt összejöveteleiket. Klebelsberg még arra is figyelt, hogy az új tanítói lakásokba úgy kerüljenek a fiatal tanítónők és tanítók, hogy ezzel növelhesse az összeházasodás és letelepedés lehe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában