Tari Lívia üzenete egy hónap alatt ért Ukrajnába

2021.02.16. 17:41

Makói válasz a palackpostára

Egy jelenleg Németországban élő makói hölgy, Tari Lívia is küldött képeslapot annak az ukrán lánynak, aki palackposta-üzenetben kért apró ajándékot attól, aki levelét megtalálja – a történettel Lívia egy szegedi témájú Facebook-csoportban találkozott. Választ a kedves gesztusra nemcsak Szófiától, de az ukrajnai magyar nagykövetségtől is kapott.

Szabó Imre

Lívia és Szófia a közösségi oldalon egymás házi kedvenceit is megmutatta. Fotó: Tari Lívia közösségi oldala

Forrás: Tari Lívia közösségi oldala

– Azóta ismerősei lettünk egymásnak a Facebookon, üzene­teket váltottunk angolul és oroszul – tájékoztatott lelkesen a jelenleg Németországban élő és dolgozó, amúgy makói Tari Lívia. Mint megírtuk, tavaly ka­­rácsony napján palackpostát talált egy algyői nő a Tisza-parton, ahol az ártér megtisztításában segédkezett, fákat gallya­zott a fiával együtt.

Az üvegbe zárt, cirill betűkkel, mint utóbb kiderült, ukrán nyelven írt, az idők során alaposan megtépázott levelet megosztotta a Szegeden láttam nevű Facebook-­csoportban an­­nak reményében, hogy lesz, aki megfejti az üzenetet.

Tizenöt éves levél

Kiderült: az üzenetet egy 3 éves kislány bocsátotta vízre szülői segédlettel a romániai Bánságban található Tiszafán, ottani nyaralása alkalmával, s azt kérte, aki megtalálja, küldjön a címére apró ajándékot.

Szófia a nagykövetségtől kapott ajándékkal. Fotó: Magyarország Főkonzulátusa Ungvár

Később, az ukrajnai magyar nagykövetség közreműködésével az is kiderült, hogy a lány már 18 éves, azaz az üzenetet tizenöt esztendeje indította út­­jára – akkor meg­adott címe azonban ma is a régi. A lányt nem sokkal később felkereste Magyarország lembergi tiszteletbeli konzulja, és a másfél évtizeddel ezelőtti kérést teljesítve egy kis ajándékcsomaggal lepte meg a palackposta feladóját.

Képeslap Németországból

A történettel Lívia épp szent­este találkozott a szegedi té­­májú Facebook-csoportban, amihez azért csatlakozott, mert egy ideig ő is a megyeszékhelyen élt.

Elolvasta cikkünket is, és miután meghatónak találta a történetet, elhatározta, hogy egy szép képeslappal ő is örömet szerez a lánynak.

Megírt neki egy téli tájat ábrázoló oberammergaui képeslapot oroszul, s ráadásként a macskája, Luna lábnyomával is lepecsételte. Az állat egyébként nem örült különösebben, amikor fes­­tékkel kente be a tappancsát a művelet kedvéért.

Lívia és Szófia a közösségi oldalon egymás házi kedvenceit is megmutatta.
Fotó: Tari Lívia közösségi oldala

Barátság szövődött

Lívia úgy gondolta, a pravoszláv karácsony idejére kézhez is fogja kapni a címzett.

– Már azt hittem, nem ért hozzá a lap, de több mint egy hónap után, a képeslapon jelzett kérésemnek megfelelően a palackpostás lány bejelölt is­­merősnek a közösségi oldalamon

– mondta.

Azóta a világhálón barátságot is kötöttek. Mint kiderült, mindketten nagy macskarajongók, ezért még kedvenceik fotóját is megosztották egymással. De nem csak Szófiát érte meglepetés: a kedves gesztusért kö­­szönetképpen az ukrajnai magyar nagykövetségtől Tari Lívia szép üzenetet kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában