Jégtáncos elszántsággal halad a pályán

2021.02.27. 16:00

Rengei Georgina cifra vonalai őrzik a népi kultúra kincseit – Fotók

A tradíciót, a praktikumot, a művészi indíttatást és a játékosságot ötvözik Rengei Georgina saját tervezésű ruhadarabjai. Pixeles hatású pásztormotívuma jelképezi a múlt és a jelen találkozását.

Tábori Szilvia

Rengei Georgina: Az autentikus művészi érték mellett a játékosság munkáim fontos vezérfonala.

Rengei Georgina divat- és textiltervező szakirányra járt a Budapesti Metropolitan Egyetemre, ahol nagy kihívást jelentett az elvárás, hogy a praktikumot nélkülö­­ző, már-már hordhatatlan, meghökkentő darabokat tervezzen, leginkább minimalista irányelveket követve. Ki is lógott a sorból túlságosan színes és részletgazdag elképzelései miatt. Ugyanakkor na­­gyon hálás a mesterképzés alatt szerzett tudásért, de örömmel tért vissza saját, eredeti ízlésvilágához.

A pásztorok életét megjelenítő motívumok pont kidolgozatlanságuk miatt bájosak. Fotó: Pospísil István

A fiatal tervező mindig is az esztétikumot, hordhatóságot tartotta szem előtt, azt a fontos irányelvet, hogy egy ruhadarab ne csak az ember testét, de a lelkét is beöltöztesse. Későbbi vezérmotívumát, a pásztorfigurát végül egy méretes indiánfejjel díszített farmerkabát ihlette, még a fővárosi utcák egyikén.

Hazaköltözött Szegedre, és pont egy évvel ezelőtt indította be saját vállalkozását, a Rozmaring Hun­­garian Designt.

Az indián találkozott a pásztorral

– Megláttam azt a farmerkabátot, aminek az egész hátulját beterítette a színes indiánfej, és akkor egy pillanat alatt be­­villant: miért nem díszíti inkább egy pásztor

– mesélte a fiatal szegedi tervező majdani motívumvilágát meghatározó első felismeréséről. A tradicio­nális viseletek mindig közel álltak hozzá. Fontosnak érzi, hogy a népi kultúra kincseit, a hagyományokat ismerjék a fiatalok.

A pásztorok életét megjelenítő motívumok pont kidolgozatlanságuk miatt bájosak. Fotó: Pospísil István

– Az a gondolat vezérel, hogy igenis lássuk meg a mai világban, mennyi mindenünk van, mennyi el nem feledhető értéket őrzünk a múltból. Ezt a gondolatot szeretném belecsempészni a köztudatba. Soha nem egy az egyben használom a tradicionális motívumokat. Egy-egy mintával elindul a fantáziám, legtöbbször a saját személyiségemet adom hozzá a cifrás vonalakhoz. Tiszteletben tartom a hagyományt, nem szeretném másolni, utánozni. Inkább inspirációként hat, hogy megőrizzem a mai kornak a népi kulturális értékeinket – hangsúlyozta Georgina.

Mutatós, hagyományos és modern

A divat világában főként a trendkövetés, a styling viseletek a hangsúlyosak, de tőle idegenek az amerikai stílusú, szakadt, lógós, túl merész, a praktikumot nélkülöző ruhadarabok. Talán éppen ezért a hordható, de mutatós, hagyományos, mégis modern vonalak és minták mellett döntött.

– Olyan közegben nőttem fel, ahol hordható ruhát viseltünk és nem látványelemként használtuk. Az ünnepeknek, hétvégéknek viszont mindig megadtuk a módját.

A cifra vonalak

– Mintáim eredője a pásztor fafaragás, sokat kutattam az egykor készített különféle használati tárgyakat, tálakat, alátéteket, tükröket és edényeket. Megragadott a hangulatisága, például az egyszerű, mégis beszédes betyár­áb­­rázolás. Az autentikus művészi érték mellett a játékosság munkáim fontos vezérfonala lett. A pásztorok életét megjelenítő motívumok pont kidolgozatlanságuk miatt bájosak, vidámak, ezt mindenképp meg akartam őrizni. Minden ruhadarabomban benne van a népművészet és hagyományok iránti szeretet, egy mesevilág, ami jókedvre deríti a viselőjét és a környezetét. Remélem, a ruháimból sugárzik az, hogy örömmel készítettem őket. Nagy boldogság az, hogy azzal foglalkozhatok, amit igazán szeretek – hangsúlyozta Georgina. Hozzátette: igyekszik a középúton haladni. A pixeles hatású mintákkal modernizál, némileg elrugaszkodva az autentikus hatástól, de őrizve a hangulatot.

Minden ruhadarabomban benne van a népművészet és hagyományok iránti szeretet, egy mesevilág, ami jókedvre deríti a viselőjét és a környezetét. Rengei Georgina

Rengei Georgina: Nem szabad feladni

– Meg kell hoznunk a döntést, határozni arról, mennyire álmunk, hogy divattervezők legyünk. Ha valakiben ott a céltudatosság, hogy tűzön-vízen át mindent megtesz az indulásért, az fontos választóvonal. A legtöbben nem elég bátrak és kitartóak, egyetem után, ha nem sikerül rögtön elhelyezkedni a szakmában, más területen vállalnak munkát, saját vállalkozást félnek indítani. Célirányosan tudtam, ott volt a fejemben a gondolat, hogy mit akarok csinálni, meg akarom valósítani. Kerestem a lehetőségeket, pályázatról pályázatra haladtam, építettem a kapcsolatokat – mondta Georgina arra a kérdésre, vajon mi történt az egyetemi tanulmányai lezárása és vállalkozása beindítása között.

Összesen hét pályázaton indult, az első hatnál a befektetők a döntőben utasították vissza, ám az utolsó eredményes jelentkezésével négy és fél millió forintból egy évvel ezelőtt elindította vállalkozását. Rengei Georgina maga intézi a marketinget, a weboldal karbantartását, vállalja a modellkedést. A tervek programozási díja, a gyártás díja és a rengeteg marketinganyag nem spórolható meg. A szakmai kihívásban egy csongrádi kötöde és egy vásárhelyi varroda állt mellé.

Táncos a jégen

A nagyfokú kitartást és el­­szántságot versenyzői múltjából tanulta.

– A sportoló megtapasztalja, hogy le kell küzdeni az akadályokat, menni kell előre, tovább és tovább. Így előbb-utóbb eljutunk a vágyott célhoz

– mondta Georgina, aki hároméves korától tánciskolába járt, majd nyolcéves korától nagykorúságáig versenyzett jégtáncosként. Most a szegedi All U Need Sportegyesület ed­­zője. Hozzátette: lehetőséget csak tettekkel teremthetünk, keresni, kutatni kell a feladatokat a sikerekhez.

– Nem állítom, hogy nincsenek álmatlan éjszakáim, de a pozitívumokra tekintek, a teendőkre koncentrálok, nem veszek el a tétlenkedésben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában