a vírussal kapcsolatos tapasztalataikat osztották meg

2021.03.19. 08:00

Nem félnek, de óvatosak az emberek

Nem félnek, de tartanak az emberek a koronavírustól, ezért óvatosak és igyekeznek betartani minden szabályt, hogy ne kapják el a fertőzést – ez derült ki a szegediekkel folytatott beszélgetéseinkből. Akadt, akinek a családjában már többen is megbetegedtek, de megúszták enyhe tünetekkel, könnyű lefolyással, de olyannal is találkoztunk, akinek meghalt a volt apósa.

Imre Péter

Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

– A családban már többen elkapták a koronavírust, én még nem, szerencsére mind enyhe lefolyású volt. Szüleim, nagyszüleim megkapták az oltást, és tőlünk mindenki regisztrált a vakcinára – mondta a dohányboltban dolgozó Anett. Azzal folytatta: nem fél a Covid-19-től, de ahhoz, hogy megússzuk, be kell tartani a szabályokat.

Már több mint egy éve élünk így: maszkkal és a biztonsági távolság betartásával, hogy elkerüljük a fertőzést. Fotó: Kuklis István

Próbára teszi a lelket

– Eddig minden előírást betartottam – csatlakozott a beszélgetéshez Török Károly, aki éppen a Tippmixet böngészte táblagépen.

– Eddig sem én, sem az édesanyám nem kapta el a kórt, hála az Istennek!

Sőt, anyu már az oltást is felvette. Jómagam még nem regisztráltam, allergiás és asztmás vagyok, megkérdezem az orvosomtól, melyik vakcina lenne jó, melyiket ajánlja – mondta. Hozzáfűzte: ezt a helyzetet, főleg a maszkot, már mindenki unja, utálja, de most nincs más választás.

– Nem félek a járványtól, azok mindig voltak, súlyosabbak, pusztítóbbak is

– közölte Papp Csaba –, mert akinek rendben van az immunrendszere, kevesebb az esélye a megfertőződésre. Eddig nem lettem beteg, szerintem ezután sem leszek, viselem a maszkot és betartom a biztonságos távolságot. Elárulta: regisztrált, kapott is volna oltást, AstraZenecát, de ijesztő hírek, pletykák terjedtek róla, ezért nem vette fel. Megegyeztünk: jobban járt volna, ha elmegy, és érdeklődik, kaphat-e másikat.

Józsa Margó otthon sportol. Fotó: Kuklis István

Nem hordják a maszkot

– Súlyosan érintett eddig a koronavírus-járvány: volt apósom ebbe halt bele az idősek otthonában, 92 évesen.

Hetek óta kórházban fekszik az egyik ismerősöm, valamint a Németországban dolgozó párom sem tudott még hazajönni és ott esett át a betegségen

– árulta el a 60 éves táncoktató, Józsa Margó. Közölte: édesanyjával szerinte az elsők között regisztráltak, ő eddig tünetmentes és még vár a sorára, mivel nem krónikus beteg, viszont anyukája már megkapta az első adagot.

– A szájmaszkot mindig viselem, és igyekszem 8 óra előtt hazaérni, bár a kutyusomat, Chaplint, ha a szükség úgy hozza, leviszem sétálni azután is. Éppen a séták alkalmával láttam és tapasztaltam, hogy egyre többen nem hordanak maszkot, vagy nem szabályosan. Pedig nagyon vigyázni kell, mert az is lehet vírusgazda, akiknek semmi tünete, vagy akin már „átszaladt” a betegség. Amikor hazaérünk Chaplinnel, a lábait és a testét is alaposan megmosom, és igyekszem mindent fertőtleníteni – mondta Józsa Margó. Hozzátette: már nagyon várja, hogy újra a régi legyen az élet.

Fotó: Kuklis István

Oltásra várva

– Magam sem voltam covidos és a famíliában sem lett még senki fertőzött. Sok a korlátozás, a szigorítás, de van, illetve lehet eredménye, feltéve, ha betartjuk azokat – nyilatkozta Ági, aki másodállásban eladó egy kisboltban, főállásban gyógypedagógia asszisztens a magyarcsanádi iskolában. Nagymamája megkapta az első oltást, szülei is regisztráltak, ő csak azért nem, mert tudja, fiatalként úgyis várnia kell a sorára.

– Nem magamat féltem, hanem a családomat…

– jegyezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában