Szeged

2021.04.15. 16:37

Alsóvárosi retro – szerencsét hoz még a Trabant?

Zöld Trabantot látok, szerencsét találok – a mai negyvenesek még emlékezhetnek erre a mondásra gyerekkorukból.

Farkas Judit

Ma már bármelyik Trabantra érvényes lehet a mondás, olyan ritkán látni a papírkocsit az utakon, amivel gyerekkoromban még a Tátrát is megjártuk. Alsóvároson, a Tisza Lajos utcában láttuk ezt a világosbarna példányt, egy érdekes rózsaszín ház előterében, amit már évek óta nézegetünk. Olyan utcaképet adott ki a kettő együtt, mintha évtizedeket mentünk volna vissza az időben.

Az épület régi parasztház ránézésre, a feltűnő rózsaszín nem tudjuk, mikori – amikor megjelentek az ablakoknál az égésnyomok, szinte biztosra vettük, hogy lebontják. Ám amikor mozgást láttunk a háznál, megkérdeztük: bontás nem lesz, csak renoválás, a szín nem marad.

Retro utcakép Alsóvárosról. A Trabant nem zöld, de ma már a többi szín is ritka. Fotó: Farkas Judit

Az autó, a Trabant meg a keletnémet autóipar gyöngyszeme, amit papír-Jaguarnak is becéztek. A karosszéria valójában nem papír, hanem duroplast: gyapothulladékból és fenolból készített, saját fejlesztésű műanyag. Valamikor erre is éveket kellett várni, nemcsak a vonalas telefonra.

1991-ig 3,1 milliót adtak el különböző típusaiból, ebből kicsivel több mint 38 ezer volt négyütemű. Egy 1957-ben fellőtt szputnyikról kapta a nevét, Amerikában 1977-ben az év autója lett. Talán azért, mert ott nem nagyon használták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában