Vadonatúj fészekmagasító kosarat kaptak

2021.05.08. 09:24

Új fészekmagasító kosarat kaptak

Csongrád-Csanád megyében az elmúlt tíz évben 250 pár körüli fehér gólya költött, idén április közepén érkeztek vissza a megye több településére.

Tóth A. Péter

Hozzánk hasonlóan a madaraknak is szükségük van a megfelelő otthonra és táplálékra, az otthonteremtést a ma már villanyoszlopokra épülő fészkek biztonságossá tételével, fészektartó magasítóra emelésével segítik az áramszolgáltatók és a nemzeti park igazgatóságok.

A madarak a lakóknak köszönhetik otthonukat. Fotó: Szenczi Viktória

Újszentivánon eddig is volt egy lakott gólyafészek, a Major utcában évek óta költenek a madarak. A gólya idén is visszatért, április végén elfoglalta helyét a régi fészekben. A közelmúltban újabb gólyák is érkeztek a község „légterébe”, a Nováki-tó utca lakói néhány napja észlelték, hogy nem találják helyüket a háztetők felett köröző gó­lyák, sőt, gallyakat hordanak a villany­oszlop tetejére. Betelefonáltak az önkormányzathoz, nem lehetne-e egy gólyakosarat kihelyezni számukra. A polgármester felhívta a Démász szakembereit, akik gólyafészektartó kosarat, fészekmagasító szerkezetet helyeztettek el a villanyoszlopra. A madarak rövid időn belül elkezdték a fészek megépítését, így formás gólyafészekkel – és egy gólyapárral – gazdagodott a település.

Szőregen 2010-ben helyeztek ki fészektartó kosarat a Szerb utcára, az ottani gólya, Hugó is évek óta visszajár költeni a fészekbe.

Ezek is érdekelhetik