Sosem késő letenni a cigit

2021.06.27. 14:29

Havi ötvenezret is elfüstölhetnek

Az utóbbi két jövedékiadó-emelés 200-250 forinttal is növelhette egy doboz cigaretta árát, ráadásul a drágulás hirtelen jött, nem fokozatosan, mint az elmúlt években. Teljesen véletlenül majdnem pont négyévente írjuk meg azt, hogy mire elég egy doboz füstölnivaló ára, és minden alkalommal meglepődünk rajta, hogy milyen sok mindenre.

A. T. J.

Szeged 2021.06.25 cigaretta Képen: Fotó: Török János TJ DM délmagyar

Fotó: Török János

Ismerik azt a viccet, ami az évek alatt a cigarettára költött pénzről, a leszokásról és a BMW-ről szól? Röviden arról van szó, hogy a dohányos milyen sok pénzt költ cigire, bezzeg, ha féltetetette volna a pénzt, már kocsit vehetett volna belőle. Erre kérdez vissza a dohányos, hogy te dohányzol? Nem? Ak­­kor hol a BMW-d? Én 2009-ben szoktam le a dohányzásról, amit életem egyik legjobb döntésének tartok, és most, tizenkét év elteltével még mindig nincs prémium kategóriás német au­­tóm. Ennek ellenére sosem késő letenni a cigit.

Akaraterő és megértés

De miért olyan nehéz leszokni a dohányzásról? A webbeteg.hu cikke szerint azért, mert a cigarettában nikotin található, amelynek igen erős a függőséget kialakító hatása. A dohányos ember – a kezdeti kellemetlenségek után – pozitív élményeket él meg (az étkezés utáni álmosság csökken, javulhat a koncentrációs képesség, szorongásoldó hatás), amelyekről nem akar lemondani. Fél attól, hogy ezektől az élményektől meg kell válnia, és nem csupán a konkrét kellemes érzésekről van szó, hanem a dohányzással összekötött cselekvésekről is (reggeli kávé, étkezések, szórakozás), amelyek a megszokott viselkedés nélkül üresnek tűnnek számára.

Éppen ezért a leszokáshoz erős akaraterő szükséges és a környezet megértése, segítsége is egyben.

Észszerű keretek között

Érdekes lehet megnézni, mire elég egy doboz cigaretta ára a közértben, ha észszerű keretek között költenénk el az összeget élelmiszerre, tehát nem libamájat és kaviárt vennénk belőle. Majdnem nyolc évvel ezelőtt, 2014-ben Reggeli, ebéd, vacsora – egy doboz cigi árából című cikkünkben foglalkoztunk a témával. Érdekes most, 2021-ben visszatekinteni az írásra.

Nagymihály Sándor sándorfalvi háziorvos úgy véli, a dohányzásnál is a megelőzés a lényeg, azaz a legjobb, ha rá sem szokunk.
Fotó: Török János

2014 – 965 forint

Azt írtuk: egy pakli középkategóriás cigi árát költöttük el élelmiszerekre. 965 forintból ügyesen kombinálva minden gond nélkül finanszírozható egy reggeli, egy ebéd és egy vacsora.

Egy közepesen erős dohányos egy középkategóriás cigiért számításunk szerint egy hónapban 14 ezer 700 forintot fizet.

2014 februárjában a Mars téri piacra mentünk, a három étkezés fő alapanyagának a to­­jást választottuk. A piacon 30 forintért adták a kisebbek darabját – fél tucatért 180 forintot fizettünk. Itt vásároltunk három darab t. v. paprikát 190 forintért, valamint négy darab idared almáért fizettünk még 70 forintot. A hipermarketben az említett ásványvízen felül vásároltunk egy gíroszos párnát 99 forintért, egy kupa kefirt 65 forintért, öt darab zsemlét 70 forintért, és még egy 159 forintos energiaitalra, valamint egy 79 forintos málnás Túró Rudira is maradt pénzünk.

2018 – 1150 forint

Négy évvel később 1150 forintból vásároltunk két nagy kiflit (100 forint), 15 deka párizsit (231 forint), 20 deka trappista sajtot (284 forint), az egészséges életmód jegyében egy darab paprikát (31 forint) és egy almát (47 forint), amit egy kefirrel (219 forint) és egy másfél literes mentes vízzel (85 forint) öblítettünk le. Luxusként egy Túró Rudit is vettünk, amely 150 forintba került, így hagytunk 1150 forintot a kasszánál.

Napjainkban – 1700 forint

Közel nyolc év alatt majdnem a duplájára emelkedett átlagosan egy doboz cigaretta ára.

Reggelit vásároltunk Szeged belvárosában, hogy megnézzük, mire elég ma ez az összeg. Egy kifli, egy zsemle (36-36 forint), tíz deka jobb minőségű sonka (280 forint), tizenöt deka olcsóbb trappista (255 forint), ásványvíz (99 forint), egy uborka (199 forint), joghurt (99 forint), Túró Rudi (199 forint). Ez összesen 1200 forint. Még vacsorára is marad egy doboz cigi árából. Ha pedig azt nézzük, hogy ha ezt az összeget mindennap cigarettára költi valaki, akkor az egy hónapban – 30 dobozzal számolva – 51 ezer forint. Ami ha BMW-re nem is, de tankolására biztos elég len- ne.

Rá kell döbbenteni a függőt

– A leszoktatás sokkal nehezebb, mint a rászoktatás. Általában kamaszkorban kóstolnak bele az emberek a cigarettába. Ebben a korban valahogy ellenpropagandát kel csinálni a dohányzásnak. Hiába van az ráírva a dobozra, hogy életveszélyes, egy virtussal megáldott fiatal gyereket ez nem fog megállítani. Azt, hogy kinek van hajlama a függőségre, nem tudjuk orvosi módszerekkel kimutatni. Az addiktológia legnagyobb kérdése leszoktatni az embereket a káros szenvedélyükről, mert a szenvedély eufóriát, boldogságot okoz, ezért valami más hasonló örömmel kell megismertetni, a leszokást pedig hősies tettként kell a beteg előtt bemutatni. Rá kell döbbenteni, hogy amit csinál, az rossz, ez a pszichoterápia lényege – magyarázta Nagymihály Sándor sándorfalvi háziorvos, aki ötven éve praktizál Sándorfalván, szakmai tudását bővítve addiktológiával is foglalkozik a Magyar Addiktológiai Társaság tagjaként.

Élj tiszta tüdővel!

Éves szinten mintegy 25 ezer 500 ember hal meg a dohányzással összefüggésbe hozható szövődmények miatt. Május 31-én volt a dohányzásmentes világnap, ennek alkalmából az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet elindította az „Élj tiszta tüdővel!” című, leszokást segítő kampányát, amelynek weboldala a www.elj­tisztatudovel.hu címen érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában