Tudatos folyadékpótlás

2021.06.13. 15:00

Nem mindegy, mennyit és mit iszunk

Végre van egy dolog, amiben példát tudunk mutatni a németeknek, ez pedig az üdítőfogyasztás mennyisége és a cukorbevitel mérséklése, ami az egészségmegőrzés szempontjából rendkívül fontos. De folyamatosan tennünk kell azért, hogy az eredmények még jobbak legyenek, így a napi 8 pohár folyadékból legalább 5-nek csapvíznek kell lennie.

K. A. R.

Fotó: Pixabay

A folyadékpótlásban is legyünk tudatosak – ezt kéri a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. Azt javasolják, hogy ha üdítővel szeretnénk pótolni a hiányt, akkor vásárláskor mindenképp nézzük meg a címkén a kalória- és cukortartalomra vonatkozó információkat, hiszem az üdítőkkel bevitt kalória mennyisége a férfiaknál az összes kalóriabevitel 1,5, míg a nőknél az összes kalóriabevitel 2 százaléka. Ezért is fontos betartani az 5+3-as szabályt, vagyis azt, hogy a napi javasolt 8 pohár innivalóból minimum 5 pohár ivóvíz legyen.

94 liter üdítő évente

Az üdítőital-fogyasztás az Európai Unió különböző országaiban nagyon eltérő. Az UNESDA (European soft drinks industry) adatai szerint 2016-ban az EU-ban az átlagos üdítőital-fogyasztás 95 liter/fő volt. Németországban ez az érték 140, Angliában 106, Csehországban 124, Bulgáriában 115, Magyarországon 94 liter/fő volt.

Ez azt jelenti, hogy hazánkban az üdítőital-fogyasztás európai mértékkel mérve átlagos értékű.

Magyarországon évek óta csökken az átlagos cukorfogyasztás. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint hazánk a cukorfogyasztás szempontjából nemzetközi szinten is kedvező mutatókkal rendelkezik, fele a spanyol és az angliai fogyasztásnak. A teljes energiabevitel mindössze 7-8 százalékáért felelős a hazai cukorfogyasztás, míg a WHO ajánlása 10 százalék.

Kevesebb cukrot viszünk be

A Magyar Ásványvíz, Gyümölcsé és Üdítőital Szövetség beszámolója szerint a hazai üdítőital-gyártók tisztában vannak azzal, hogy felelősséggel tartoznak termékeik minőségért és fogyasztóink egészségéért. Tisztában vannak azzal is, hogy a modern társadalom életmódbeli változásainak, a 21. század népegészségügyi kihívásainak kezelése összetett, a társadalom minden szereplőjét egyaránt érintő kérdés.

Ezért vállalták, hogy az alkoholmentes italok átlagos cukor- és kalóriatartalma 2020. év végéig 50 százalékkal lett kisebb a 2010-es értéknél.

Fotó: Pixabay

A gyártók mindezt termékeik receptúrájának átalakításával, az alacsony kalóriatartalmú és a kalóriamentes termékek arányának növelésével, az innovatív termékek bevezetésével és a kis kiszerelésű termékek arányának növelésével valósítják meg. Ugyanis a kis kiszerelésű termékek szélesebb körű elérhetősége lehetővé teszi a fogyasztó számára, hogy ezek választásával jobban kontrollálhassák a cukor- és energiabevitelüket.

Sportolni is fontos!

A hazai üdítőital-gyártók által az elmúlt években végrehajtott intézkedések eredményeként 2010 és 2017 között a termékek 100 milliliterre vetített átlagos cukor- és kalóriatartalma 40 százalékkal csökkent, míg a csökkentett kalóriatartalmú és kalóriamentes termékek aránya az összes termelt mennyiségen belül 23-ról 55 százalékra emelkedett.

Sőt, 2018 végére a termékek 100 milliliterre vetített átlagos cukor- és kalóriatartalma 43 százalékkal csökkent.

A szövetség jelezte: tudományos tény, hogy az egészséges életmód kialakításában a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett rendkívül fontos szerepet játszik a megfelelő testmozgás. A magyar lakosság ugyanakkor nemzetközi összehasonlításban rendkívül mozgásszegény életmódot folytat, a magyarok több mint fele semmilyen testmozgást nem végez.

A cukorfogyasztás csökkentése mellett azonban fontos a testmozgásra figyelni, hiszen annak hiánya elsődleges oka a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában