A makói védőnők a szoptatáshoz is adnak tanácsokat

2021.08.06. 16:31

Az anyatej a legjobb – Fotók

Makón nagyon komolyan veszik az anyatejes táplálás népszerűsítését: a helyi Egyesített Népjóléti Intézmény már 1994 óta tart minden évben olyan rendezvényt, ami ezt a nemes célt szolgálja. Pénteken a József Attila Gimnázium előcsarnokába várták egy egész napos rendezvénnyel azokat, akiket ez érdekel.

Szabó Imre

A rendezvényen a kicsik és az édesanyák is jól érezhették magukat. Fotó: Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

Az anyatejes táplálás világnapja az Egészségügyi Világszervezet, azaz a WHO ajánlása alapján augusztus 1., és ennek fontosságára igyekeznek felhívni a figyelmet a hónap első hetében szerte a világon. Makón közel húsz éves hagyománya van annak, hogy ezt megünneplik – tudtuk meg Tóthné Balázs Andreától, a helyi Egyesített Népjóléti Intézmény vezetőjétől.

A rendezvényen a kicsik és az édesanyák is jól érezhették magukat. Fotó: Szabó Imre

A védőnők szerepe

A rendezvényen Farkas Éva Erzsébet polgármester köszöntője után, ahogyan lenni szokott, előadásokat hallhattak és bemutatókat láthattak az anyukák a témában. A program megszervezése a védőnők feladata volt. Makón két telephelyen, a Justh Gyula utcán és a Kálvin utcai tanácsadóban összesen 7 területi védőnő dolgozik, rajtuk kívül 3 iskolai védőnő és 2 iskolaorvos foglalkozik a kicsikkel, utóbbiak intézményi kereteken belül.

A területi védőnőkhöz egyenként 1500-200 gyermek tartozik, akiket rendszeresen látogatnak, figyelik a fejlődésüket, de az édesanyákat már a várandósság idején is igyekeznek jó tanácsokkal ellátni.

A baba az első

- Én 14 és fél hónapja szoptatom a kisfiamat, Olivér Bencét – mondta az egyik résztvevő, Báló Barbara Zsanett. Megvallotta, az első pár napban ez nem sikerült, de kérte a jó Istent, hogy segítsen neki ebben. Hozzátette, az első időben bimbóvédőt kellett használnia.

– Ez sokakat elrettent, én viszont azt tapasztaltam, hogy egy idő után a segédeszközt el lehetett hagyni, és a használata miatt később sem jelentkezett semmilyen probléma – hangsúlyozta. Sokan esztétikai okokból nem vállalják a szoptatást. Ezzel kapcsolatban azt mondta, számára a baba az első, a legfontosabb, és ha okozna is utóbb bármilyen kellemetlenséget az anyatejes táplálás, azt tornával vagy egyéb módon úgyis megoldaná.

 

Az anyukák bő fele választja

- Az anyatejes táplálás egyrészt erősíti a baba és az édesanya érzelmi kapcsolatát, másrészt fontos tápanyagokat lehet így juttatni a kicsik szervezetébe, amik a fejlődéshez nélkülözhetetlenek – mondta el Ákosi-Hankó Adrienn területi védőnő. Ennek érdekében fontos odafigyelni a helyes táplálkozásra, az egészséges életmódra és a megfelelő pihenésre. Tapasztalatai szerint a makói édesanyák több mint fele választja ezt a táplálási módot, és ez az arány hosszú ideje nagyjából állandó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában