Szeged

2021.08.18. 20:18

Kóta Kata ezüstöt hozott a nemzetközi diákolimpiáról

Kóta Kata a Radnóti 12/B osztályába járt, és szeptembertől Budapesten folytatja tanulmányait. A szegedi tehetség három társával együtt idén ezüstérmet szerzett a nemzetközi biológia-diákolimpián.

Tóth A. Péter

Szeged, 20210816. Kóta Kata Radnóti Miklós Gimnázium biológia szakos végzõs diákja, diákolimpikon. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

– Két feladatsort kellett megoldani, mindkettőt 3 óra alatt. Az elméleti-gyakorlati feladatsort Magellán Föld körüli utazására építették, a megállóhelyekhez kapcsolódtak a feladatok

– mondta lapunknak Kóta Kata, aki tavaly már megnyerte az OKTV-t is biológiából. Katát a természettudománynak szinte minden területe érdekli, de legjobban a biológiát és a kémiát szereti.

Kóta Katának a természettudományok mellett a komolyzene is közel áll a szívéhez. Fotó: Frank Yvette

A Nemzetközi Biológiai Diák­­­olimpiát idén Portugália szervezte, a járványhelyzet mi­­att a magyar fiatalok Szegeden, a Radnóti Termosz laboratóriumában írták a versenyt. A két versenynapot július 19-én és 21-én rendezték, a többi nap online meetingeket szerveztek a versenyzőknek.

Nagy fegyvertény

– Már annak is nagyon örültem, hogy a magyar válogatóversenyről sikerült kijutnom, az pedig, hogy ezüstérmes lettem, fantasztikus érzés. Ezüstöt azok a versenyzők kapnak, akik legalább 70 százalékát megszerezték a pontoknak

– mondta.

A diákok a lexikális tu­­dás nagyobb ré­szét megtanulják a középiskolában, de min­­dig vannak olyan témák, amelyekhez elengedhetetlen a biológiatanárok segítsége. Katának Seres Ádám és Bán Sándor tanár urak segítették a felkészülését.

–Megoldottunk önállóan korábbi feladatsorokat, és közösen megbeszéltük, amit nem értettünk. Az idei felkészülés abban tért el a korábbi évektől, hogy élőben van a versenyen gyakorlati rész is (például boncolás, molekuláris biológiai módszerek használata), ezek nekünk sajnos idén kimaradtak

– tette hozzá.

Romantikus dallamok

Kóta Kata 11 éve zongorázik, szeret zenét hallgatni, és olvasni. Filmzenéket és klasszikusokat egyaránt szívesen játszik, a romantikus zeneműveket kedveli leginkább. Liszt-, Rahmanyinov- és Chopin-darabok adják a diákolimpikon repertoárját. Bár Kótáék ikerházban laknak, a szomszédok nem bánják, ha zongorához ül a diáklány.

– Nem szeretem az online oktatást. Egy nagy előnye min­denképpen volt számomra: több időm jutott a zenélésre. A szabadidőmtől és a tanulnivaló mennyiségétől függ, hogy mennyit zongorázom, van, hogy másfél órát is játszok délután, de előfordul, hogy csak 10-15 percre van időm odaülni a billentyűkhöz

– mesélte.

Orvosnak tanul

Kóta Kata szeptembertől Budapesten, a Semmelweis Egyetem orvosi karán folytatja tanulmányait. Komoly tervei vannak. Az egyetem elvégzése után vagy rezidens lesz, később or­­vos, vagy PhD-hallgató, és utána kutatóként dolgozik to­vább.

– Már most furcsa az óratervezetet látni, először biztos, hogy szokatlan lesz a sok előadás, meg közte a szünetek. Szerencsére több barátnőm is Budapesten tanul tovább, így az or­­vosin sem leszek egyedül. Az egyetem alatt szeretnék bekapcsolódni kutatásokba, valamint ösztöndíjakkal külföldön tanulni és tapasztalatokat szerezni. A zongorázást folytatni akarom, és remélem, hogy egyszer a saját lakásomban is helyet kap majd a zongorám – fűzte hozzá az ezüstérmes diák­olimpikon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában