Zöld támogató hálózat segít majd eligazodni

2022.05.26. 18:28

Fórum az új agrárstratégiáról

A térségben élő gazdálkodókat, szakértőket, önkormányzatokat célozta meg a csütörtök délután tartott szegedi fórum, amin a nemzeti Környezetvédelmi Agrár Program Stratégiáról tájékozódhattak a résztvevők. Fontos cél a támogatások zöldítése.

Farkas Judit

A szegedi Interaktív Természetismereti Tudástárban tartott fórumon az új agrárstratégia tervezetéről tájékozódhattak az érintettek. Fotó: Karnok Csaba

Fenntarthatóság az agrár- és vidékfejlesztésben címmel és témával szervezett fórumot és tájékoztatást a szegedi CSEMETE Egyesület mindazoknak, akik érintettek lehetnek az agrártámogatási rendszerben. Mint megtudtuk, Magyarország és az Európai Bizottság 2022-ben fogadja el a nemzeti Környezetvédelmi Agrár Program Stratégiát. 

Ez ad keretet a magyar agráriumba érkező európai uniós támogatásoknak, az egyik fontos cél a mezőgazdasági támogatások zöldítése, a biológiai sokféleség védelme. Ezeket célul tűzte ki  az európai zöld megállapodás és a magyar Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia is – utóbbiról Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének társelnöke értekezett részletesen. 

Madarász István, az Agrárminisztérium Támogatáspolitikai Főosztály Agrárstratégiai Koordinációs Osztályának vezetője online előadásban mutatta be a magyar Környezetvédelmi Agrár Program Stratégia és támogatási rendszer tervének egyes elemeit. Arról is beszélt, hogyan ösztönzik majd – például pontrendszerrel egyes környezetbarát megoldásokért – a gazdálkodókat arra, hogy környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vegyenek a növénytermesztés és az állattenyésztés során. 

Beszélt sok más mellett az erdősávok, mezsgyék létrehozásának, megtartásának szükségességéről, a növényvédőszerek, műtrágyák használatának korlátozásáról, a beporzók, a vizek, vizes élőhelyek védelméről. Arról is beszámolt, hogy a támogatások rendszerében Zöld Támogató Hálózat segít majd eligazodni az érintetteknek. 

Tóth Péter, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület programvezetője a KAP stratégia tervét annak szempontjából értékelte, mennyire lehet az hasznára a biodiverzitásnak, a biológiai sokféleségnek. Kiemelte: csak olyan tevékenységet szabad támogatni, ami ösztönzi a mezőgazdaság környezetbarátabbá tételét. 

Rámutatott arra is: a mezőgazdasági termőterület csökkenése mellett az utóbbi években növekedett például a műtrágyák és növényvédőszerek használata, ami nem jó irány. A KAP stratégia akkor érhet el eredményt a környezetvédelem területén, ha a támogatási rendszerben megjelennek benne a biodiverzitás szempontjai, de nem sérülnek a gazdák érdekei. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában