Helyi életstílus

2022.08.25. 21:45

Földöntúli táj a tajvani tengerparton

Azt hiszem, erre mondják, hogy holdbéli táj. Vagy valami ilyesmire. Nem tudom, mert még nem voltam a Holdon. Talán helyesebb a földöntúli jelző használata, mert ilyet nem gyakran lát az ember mint a tajvani fővárostól, Tajpejtől úgy másfél órás buszútra lévő Yehliu Geoparkban.

Arany T. János

A szigetország északi csücskében elhelyezkedő park különleges formájú sziklákat felvonultató természeti csoda. A sziklaalakzatok és formációk az egyes üledékrétegekben jelen lévő eltérő ásványi anyagoknak köszönhetően pompáznak szokatlan színekben. A leghíresebb szikla egy női mellszobor formájához hasonlatos, kordonokkal védik, nehéz közelről szemügyre venni. 

Érdemes a tömegtől távolabb sétálgatni, itt mindenhol csodákba botlik az ember. A geoparkban látható különleges sziklaalakzatok a tengervíz eróziós (abrázió és só-oldás) hatásának kitéve keletkeztek. Az abrázió a víz fizikai koptatása, a tengervíz azonban kémiai úton is rombolja a felszínt. A fizikai és kémiai mállás együttesen ilyen izgalmas alakzatokat eredményeznek. Mindez rendkívül tudományosan hangzik, a geológia meg pont nem a kedvencem. Aki hozzám hasonlóan semmit sem konyít a tudományhoz, az is önfeledten tud belemerülni a látványba.

 

 

Címkék#tajvan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában