A vadkacsák is "harapnak" az etetőanyagra

2022.09.23. 21:14

A horgászverseny szárnyas haszonlesői

Arany T. János

A Maty-éri vadkacsáknak biztosan ízlik a sporthorgász rendőrök Európa-bajnokságán szétszóródott etetőanyag. Fotó: Karnok Csaba

A téma tényleg az utcán hever, csak észre kell venni. A Maty-éri evezőspályára jöttünk, ami egyben nemzeti horgászsport versenypálya is. Pénteken és szombaton itt zajlik a XXXIII. Rendőr Horgász Európa-bajnokság. Európa legjobb rendőr sporthorgászai csapnak össze a városunkban. Ennek pedig nagyon örülnek a környékbeli tőkés récék. A madarak már a kötelező tréning első napjain ott ólálkodtak a versenyzők körül. Ahol pedig tiszta volt a terep, ott azonnal rárepültek a szétszóródott etetőanyagra. A horgászok állandó témája a mindig eredményes etetőanyag és csali legendája. Az most nem derült ki, hogy a halak pontosan hol, mikor és mire haraptak, de hogy a vadkacsáknak ízlett az etetőanyag, az biztos. A szakirodalom szerint ősszel az édes, fűszeres és halas etetőanyagokra mennek rá a halak. És a szegedi vadkacsák.

Akit alaposabban érdekel: a tőkés réce, vagy vadkacsa a madarak osztályának lúdalakúak rendjébe és a récefélék családjába tartozó faj. Tápláléka változatos, főleg magvakat, növényi részeket, gerincteleneket, apró halakat és ebihalakat fogyaszt. Horgászok közelében pedig etetőanyagot is. Az állomány egy része áttelel, másik része vonuló. Vadászható vízivad.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában