Szegedi hírek

2022.10.27. 20:10

Új novelláskötettel ünnepelte születésnapját

Az év légiutas-kísérője címet kapta Darvasi László legújabb novelláskötete, amely két hete jelent meg a szerző hatvanadik születésnapja alkalmából, és csütörtökön a Somogyi-könyvtárban mutatta be a nagyközönségnek.

delmagyar.hu

Darvasi László október 17-én lett hatvanéves. Fotó: Karnok Csaba

 A szerzővel Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész beszélgetett. Darvasi elmondta, a címet valós találkozás adta. Egy férfi légiutas-kísérő mesélte neki, hogy a felesége szintén légiutas-kísérő, és a férj nem rá szavazott, amikor az év légiutas-kísérőjét választották meg a cégnél, amit azóta is felhánytorgatnak neki. 

Fotó: Karnok Csaba 

A kötet négy ciklusból áll,  a történetek gyakori helyszíne a magyar vidék, noha Berlin, Pest, Erdély, Szeged típusú nagyváros és alföldi mezőváros is a novellák helyszínéül szolgált. 

A vidék azt jelenti számomra, hogy sötét van, félhomály és félelem. A vidéknek eltűnt a klasszikus értelemben vett értelmiségije. Sok a szegény és a kiszolgáltatott ember, és 17 óra után kiürülnek az utcák. A vidék szenvedte el a legsúlyosabb károkat a rendszerváltás óta. Ennek a furcsaságnak az emberi sorsokon keresztül igyekeztem hangot adni

 – részletezte a szerző, mit jelent számára a vidék fogalma. 

Fotó: Karnok Csaba 

Halál, megcsalás, öregek, betegség, besúgás, éhség, ónos eső, klimax, verekedés, rasszizmus, fiatalkorú gengszterek, családon belüli erőszak, anyagyilkosság – sorolta a kötet történetei által érintett témákat Bíró-Balogh Tamás. Darvasi László azonban hozzátette, mindeközben kisüt a nap, és van bátorság, harc, dac, dafke, szerelem, ellenállás, ártatlanság is a kötetben.

A kötet tele van iróniával. Lehet a világot nagyon komolyan, elkeseredetten, patetikusan, fennkölten nézni, de ha az iróniát kifelejtjük életünkből, rettenetesen rosszul járunk 

– hangsúlyozta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában