Helyi életstílus

2022.11.09. 18:58

Útravalót kaptak a párok Mihalec Gábortól az Agórában

Szülők Akadémiája volt szerdán este az Agórában a Mathias Corvinus Collegium szervezésében, az eseményen Mihalec Gábor pár- és családterapeuta adott elő. Elárulta, hogy miként lehet megoldani és megszüntetni a párok közötti vitákat.

Kiss Anna

Mihalec Gábor adott néhány gyakorlati eszközt arra is, hogy egy túlfűtött helyzetből mindkét fél győztesként kerüljön ki. Fotó: Karnok Csaba

Tényleg az a nagy kérdés, hogy ki vigye le a szemetet, vagy többről van szó? A „Leviszed a szemetet?” kérdés mögött gyakran sokkal mélyebb tartalom húzódik meg. De hogy pontosan mi is áll a vitáink és kérdéseink hátterében, arról Mihalec Gábor pár- és családterapeuta beszélt szerdán, a Szent-Györgyi Albert Agórában a Mathias Corvinus Collegium Szülők Akadémiája nevű rendezvényén.

Rámutatott, a szemetes kérdés számtalan dologról szólhat. Például lehet a hatalom kérdése, szólhat arról, hogy egyenrangúnak érezzük-e egymás munkáját, vagy a férj fejében megfordul az, hogy a felesége, aki home officeban dolgozik, kivihette volna a szemetet. De lehet a szeretet kérdése is, mert nem kérdezzük meg a másiktól konkrétan, hogy szeret-e még, helyette becsomagoljuk a kérdést, például egy szemetes zsákba, és ha a kiviszed még a szemetet? kérdésre hümmögés érkezik, akkor megvan a válasz arra, hogy szeret-e még a párunk. Továbbá az elfogadás, az elkötelezettség és az integritás kérdése is állhat a szemetes kérdés mögött.

Mihalec Gábor leszögezte, minden konfliktus egy elkeseredett kísérlet egy újrakapcsolódásra, vagyis a másik nem a vérünket akarja szívni, hanem kapcsolódni akar, de nincsenek meg hozzá a megfelelő eszközei. Kiemelte, az ördögi kört úgy tudjuk feloldani, hogy leásunk, megosztjuk és kérünk. Tehát először leásunk a „pincénkbe", vagyis megnézzük mire van szükségünk valójában, milyen vágyaink vannak, majd mindezt megosztjuk a társunkkal, végül pedig kérünk tőle, ezzel eszközt adunk a másiknak ahhoz, hogy kimutassa felénk a szeretetét – magyarázta.

Megjegyezte, semmi jó nem jön ki abból, hogy egy konfliktushelyzetben támadunk, mert abból egyik fél sem jön ki győztesen, ezért ügyelni kell arra, hogy a piros gomb helyett a kék gombot nyomogassuk a másik fején, vagyis a helyzet megoldására törekedjünk, ne a támadó védekezésre. Így nyugalmas levegő alakul ki, a konfliktusokat pedig csakis abban lehet kezelni helyesen. Hangsúlyozta, mindez csak akkor tud működni, ha irányítani tudjuk a kapcsolati sorsunkat, hatalmunk van felette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában