Szegedi hírek

2022.11.11. 21:51

Zenés gálaesttel zárta a centenáriumi tanévet az SZTE - Galéria

Nagyszabású centenáriumi záróünnepséget rendezett a Szegedi Tudományegyetem az egyetemalapítás 440. és a kolozsvári magyar tudományegyetem szegedi befogadásának 100. évfordulója előtt tisztelegve a Szegedi Nemzeti Színházban.

Koós Kata

A nyitóműsorszámot az egyetemi kórusok közösen adták. Több mint kétszáz gyerek és felnőtt énekelt együtt Száz Krisztina vezényletével. Fotó: Karnok Csaba

Az SZTE centenáriumi tanévét záró gálaest résztvevőit Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte. 

– Az egyetem büszke lehet az elmúlt száz évére. A 101. év hitem szerint karakterisztikus évként fog megmaradni az egyetem történetében. Ez volt az első mérhető év az új rendben, a kuratórium által támogatott fenntartásban. Az áttekintett teljestménymutatók alapján az SZTE kiválóan szerepelt, minden elképzelést felülmúlt a teljesítménye. Csak így tovább – mondta Szabó Gábor. 

A gálaesten felléptek az SZTE jelenlegi polgárai és egykori hallgatói, Szecsődi Ferenc, Benedekfi István, Benedekfi Zoltán, Péter Lea, Fábri-Ivánovics Tünde, Fábri Géza és a Népzenei Kamaraműhely, Tandi Flóra és Wolf Kati, a Szeged Guitar Orchestra, a Fool Moon, a Szegedi Egyetemi Énekkar, az Universitas Szimfonikus Zenekar, az SZTE Gyakorló Általános Iskola Kórusa, az SZTE Gyakorló Gimnázium Kórusa, az SZTE Vántus István Zeneművészeti Szakgimnázium Kórusa. 

Kihirdették az egyetemi drámapályázat díjazottjait is, amellyel a centenáriumi tanévben Szent-Györgyi Albert Nobel-díja átadásának 85. évfordulójáról emlékeztek meg. Olyan műveket vártak, amelyek a Nobel-díjas tudós életének, szegedi tartózkodásának, tevékenységének állítanak emléket, és megjelenítik az egyetem korabeli társadalmi környezetét, ezen felül korhűen ábrázolják Klebelsberg Kuno egyetemalapító szerepét, kapcsolatát Szent-Györgyivel.

A zsűri tagjai Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke, Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, Jászay Tamás egyetemi adjunktus, a revizoronline főszerkesztője és Lőkös Ildikó, a Játékszín vezető dramaturgja voltak.

A harmadik díjat B. Pap Endre magyar nyelv és irodalom tanár nyerte el Szabad gyökök című drámájával. A második helyezéssel Karánsebessy Balázs pedagógust méltatta a zsűri A renegát című munkájáért. Első helyen pedig Nizalowski Attila kodifikációs és informatikai szakjogász végzett Magyar zsoltár című drámájával. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában