Szegedi hírek

2023.01.17. 11:36

Idén is a medvék döntenek a tél alakulásáról

Február 2-án 11 órakor kiderül, meglátja-e az árnyékát Mici és Ursula, a Szegedi Vadaspark két medvéje: ha nem, jöhet, a tavasz. Minden kilátogató gyereket medvés ajándékkal várnak.

Delmagyar.hu

Tavaly február 2-án előbújtak a medvék a Szegedi Vadasparkban. Archív fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Köszönhetően az eddigi enyhe télnek, sokan reménykednek abban, hogy már egyenes út vezet a tavaszba. Február 2-án a szegedi Vadasparkban erre is fény derül, ugyanis idén "megjósoltatják" a két barna medvével, meddig tart még a tél, Minden gyereket, aki eljön megnézni, meglátja az árnyékát Mici és Ursula, medvés ajándékkal várnak, és ha a csoport készül medvés mondókával, verssel vagy dallal, extra ajándékban is részesülhetnek a legjobbak. Óvodás és iskolás csoportokat a programon előzetes e-mail regisztrációt követően tudnak fogadni: a tavalyi medvelesen több ilyen csoporttal is találkoztunk, és éneklést is lehetett hallani. 

A Szegedi Vadaspark hírlevelében arról is olvashattunk, miért érdemes február 2-án figyelni a medvék viselkedését. A világ számos kultúrájára volt jellemző, hogy az állatok viselkedéséből próbáltak az időjárás alakulására következtetni. Ezek az állatjóslások szájhagyomány útján terjedtek, valós tapasztalatok alapján. Február másodikát a római katolikus egyház Gyertyaszentelő Boldogasszony néven ünnepli, és tavaszkezdő napként is számon tartották. Két különböző, állathoz kapcsolódó időjárás-előrejelző népi bölcsesség is kapcsolódik ehhez a naphoz. Az egyik szerint “Gyertyaszentelő napján inkább a farkas ordítson be az ablakon, minthogy süssön a nap”,mert ha ezen a napon szép, enyhe idő van, akkor még sokáig elhúzódik a tél. Ugyanezen következtetésre jutottak azok is, akik barna medvékhez kötötték megfigyelésüket. „Ha meglátja árnyékát, azaz süt a nap, akkor visszabújik, mert még hosszú, kemény tél áll előttünk. Ha azonban odakint csikorgó hideggel szembesül, érzi, vagy talán tudja, hogy hamarosan tavaszodni kezd.” Ez a hiedelem erdélyi eredetű, de francia hagyománya is van, itthon Jókai Mór Az új földesúr című regényében jelent meg először.

Felmerülhet a kérdés: hogyan is látja meg az árnyékát a medve, ha téli álmot alszik? A barna medvék valójában nem alszanak téli álmot, csak rövidebb-hosszabb pihenőt tartanak földbe vájt üregekben, esetleg barlangokban. Ebben az általunk téli álomnak hívott időszakban a medvék anyagcseréje és szívverése is lelassul. Ez embernél végzetes lenne, a medvék szíve viszont alkalmazkodott ehhez a kevésbé aktív periódushoz – a grizzlyk például 5-6 hónapot is el tudnak tölteni ilyen állapotban. Az állat így olyan mértékűre tudja csökkenteni a tápanyagszükségletét, hogy ki tud tartani tavaszig a nyáron felhalmozott tartalékok felélésével és a kevés téli eleséggel - ez elsősorban állati fehérje. Időnként, általában enyhébb, napsütéses időben kibújnak rejtekükből. Ezért alakulhatott ki a velük kapcsolatos népi időjárás-előrejelzés.

Bár a Szegedi Vadaspark két nyugdíjas korú öreg hölgye, Mici és Ursula télen sem éhezik, így is szívesebben töltik a téli időszakot benti helyükön. Február 2-án bárki megnézheti, aki ellátogat a vadasparkban a kifutójukhoz, mi a véleményük az időjárás alakulásáról. Ha sikerül őket kicsalogatni, és nem találkoznak az árnyékukkal, akkor reménykedhetünk, hogy rövidesen beköszönt a tavasz.

 

A programra várják a családokkal kilátogató gyerekeket és óvodás valamint iskolás csoportokat is. A csoportok részvétele regisztrációhoz között, amelyet január 30-ig, hétfőig tudnak megtenni kizárólag a [email protected] címen. Az e-mailben írják meg, melyik iskolából és mekkora létszámmal érkeznek, és készülnek-e verssel vagy dallal a medvéknek! 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában