Turizmus

2023.01.02. 17:30

Télen-nyáron népszerű a mórahalmi fürdő

A Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőben mindig zajlik az élet. A pénztárnál hétfő délelőtt tízkor akkora volt a sor, hogy a vége majdnem az épületen kívül állt, mint nyáron. A fürdő télen-nyáron népszerű. A meghosszabbított téli szünet és az ortodox ünnepek jót tesznek fürdő januári látogatottságának.

Arany T. János

Az év elején is népszerű a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő, nem véletlenül nyerte el az Év Turisztikai Attrakciója címet 2022-ben. Fotó: Török János

A meleg termálvíz lustán gőzölögve párolgott a tavasziasra fordult hétfő délelőttön. A nap vakítóan csillant meg a víz felszínén. A vendégek lustán nyújtóztak a simogató napfényben nyakig merülve a kellemes meleg vízben. A Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőben jártunk, ahol többen a szilveszteri buli fáradalmait pihenték ki éppen.

Mintha nyár lenne

Amikor leparkoltunk a fürdő közelében, az Elixír Hotel előtt, az tűnt fel azonnal, hogy mennyi ember tart a fürdő felé. Majdnem mintha nyár lenne. Sok családos is érkezett gyerekekkel, ami nem csoda. A rezsiválság miatt meghosszabbított iskolai téli szünet a legjobbkor jött a fürdőknek. Az év vége amúgy is minden fürdőben jó, de a mórahalmiban az év eleje is az ortodox karácsony és újév miatt. Ehhez jött most hozzá a plusz egy hetes téli szünet.

Az öltözőknél egy héttagú kiskunfélegyházi családdal futottunk össze. A három gyerek közül a legkisebb, a hétéves Rácz Bence József a legjobban a csúszdát szereti. Arra még tavaszig várnia kell. Rokonai elmondták, hogy már tíz éve visszatérő vendégek. – A majsai fürdő közelebb van, de ennek a helynek varázsa van. Itt minden megvan, ami kell – dicsérte a fürdőt a nagymama. 

Dicsérő szavak a medencéből

Dicsérő szóból másutt is akadt bőven. Az egyik szabadtéri medencében, a kis fahidasban két baráti házaspárral elegyedtünk szóba. A Dunakesziről érkezett Stevszky Istvántól megtudtuk, legalább tíz éve ők is visszatérő vendégei a fürdőnek, idén itt szilvesztereztek. Csak azt nehezményezték, intettek fejükkel a Varga csárda fürdőben lévő büféje felé, hogy a kocsma nem volt nyitva december 31-én, így a szobában voltak kénytelenek italozni.

Szeged szépsége is vonzó

Komolyra fordítva a szót elmondta, hogy az tetszik nekik, hogy itt nem kell külön fizetniük a szaunáért, különböző hőmérsékletűek a medencék. Nyáron is szívesen jönnek, a zsúfolt strandnak is megvan a szépsége, mondták. De olyan is előfordult, hogy a mórahalomtól 220 kilométerre lévő Dunakesziről reggel jönnek, este mennek. Hozzátették, az is vonzó Mórahalomban, hogy közel van Szeged, amit gyönyörű városnak tartanak. 

Ortodox ünnepek

A Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő vendégeinek nagy része Szerbiából érkezik. Az ortodox karácsonyt január 7-én, szombaton ünneplik. Az ortodox egyházban nem decemberben, hanem januárban ünneplik a karácsonyt. Ennek az az oka, hogy más naptárat használnak. A naptárreformot azért javasolták, hogy húsvét dátuma közelebb essen a tavaszi napfordulóhoz. A keleti ortodoxok azonban megtartották a régi, Kr. u. 46-ban bevezetett naptárat, vagyis az ő karácsonyuk az új rendszerben 13 nappal későbbre, januárra esett. A következő szerb nemzeti ünnep, amikor szintén sokan látogatnak el Mórahalomra, február 15.-16. szerda, csütörtök lesz, amikor az államiság napját ünneplik déli szomszédaink.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában