Egyre erősebb a helyi közösség

2023.01.12. 14:00

Újra divat lett a társasjáték

A modern játékok már nem arról szólnak, hogy a dobókockát követve körbe-körbe lépdelünk egy táblán. A Csongrádi Társas- és Szerepjáték Klubban olyan társasjátékokat lehet kipróbálni, amik komolyan próbára teszik az agytekervényeinket. A kis közösség idén először ezen a hétvégén ül össze egy közös játékra.

Majzik Attila

Órákig is szórakoztat egy-egy parti. Fotó: Csongrádi Társas- és Szerepjáték Klub

Csaknem tíz éve működik a városban a Csongrádi Társas- és Szerepjáték Klub, a kis társaság mára több mint százhúsz fős közösséggé erősödött. A „kemény mag”, akik több-kevesebb rendszerességgel előfordulnak a játéknapokon, legalább ötven fős. A játékosok között a diákoktól az ötvenes felnőttekig mindenki megtalálható, vannak, akik családostól járnak játszani.

Havonta egyszer ülnek össze egy közös játékra, de emellett tematikus éjszakákat is szokott tartani a közösség az őszi és a tavaszi óraátállítás idejében: ősszel általában a horroré vagy a misztikumé a főszerep, tavasszal pedig a Csillagok háborúja ihleti meg a játékosokat. A városi Borfesztiválon is állandó szereplőkké avanzsáltak, az általuk szervezett Felnőttmegőrző az egyik legfelkapottabb helyszín a fesztiválon.

Idén első alkalommal január 14-én, szombaton ülnek össze a Papucsos Közösségi házban, hogy néhány órát közös játékkal töltsenek.

– Minden hónap második szombatján találkozunk, ilyenkor reggel 9-től játszunk addig, amíg jól esik. Általában a komolyabb gondolkodást igénylő játékok esetében 90–180 perc játékidővel lehet számolni, de vannak olyan igényesen kivitelezett, hangulatos, összetett játékok is, amikkel több órásak is lehetnek a partik. De ha jó a játék és a társaság, akkor észre sem vesszük, olyan gyorsan repül az idő – mesélte a közösség egyik alapítója, Fagyal Béla.

A játékok az évek során sokat változtak, manapság már nem pusztán arról szólnak, hogy a szereplők annyit lépnek, amennyit dobtak egy kockával és kész. A modern társasjátékok közül némelyik a játékosok ügyességét teszi próbára, mások a fantáziát, az asszociációs képességeket; vagy éppen komoly stratégiai tervezést, okos taktikai megfontolásokat, jó reflexeket vagy megfigyelőképességet igényelnek.

Mint a szervező elmondta, sokan csatlakoztak hozzájuk az elmúlt években, mert újra divat lett a társasjáték. 

– Egy ideje nagy „boomja” van a társasjátékoknak. Hogy úgy mondjam, nőtt a társadalmi elfogadottsága, már nem számít cikinek, hogy valaki társasozik. Sőt, divatja lett, egyre menőbbnek számít. Ezek a játékok komoly agytornák is egyben – tette hozzá Fagyal Béla.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában