Szegedi hírek

2023.02.23. 21:42

Itt a tavasz, virágzik a mandula

A Vám térnél két épület között már hosszú évek óta csal mosolyt az arcunkra a város elsőként virágba boruló fája.

Kiss Anna

Virágba borult a Vám tér éke. Fotó: Karnok Csaba

Az enyhe időjárásnak köszönhetően bátrabban ébredezik a természet is, hiszen virágba borultak a tavasz első hírnökei, a mandulafák. Szegeden is van szerencsénk gyönyörködni ebben a növényben, a Vám térnél két épület között már hosszú évek óta csal mosolyt az arcunkra a város elsőként virágba boruló fája.

S íme, virágzik a mandulafácska merészen a télben, ám csodaszép rügyeit zuzmara fogja be majd! Mandulafám, kicsi Phyllis, nincs még fecske e tájon, vagy hát oly nehezen vártad az ifju Tavaszt?

 – Janus Pannonius püspök 1466-ban így írt a mandulavirágzásról Egy dunántúli mandulafáról című versében. A mű egyébként a havihegyi mandulafáról szólt, a szerzeményt követően pedig a mandulavirágzás az örök megújulás és a műveltség szimbólumává vált.

Az Időkép szerint egyébként országszerte virágzik a mandula, ami igen melegigényes növény. Elsősorban Baranyában, a Vértes alján, a Budai-hegyekben, a Mátraalján és a Balaton-felvidéken jellemző a termesztése, de a legideálisabb számára a Balaton-Felvidék.

A beszámoló szerint a tavaszi fagyok könnyedén károsíthatják a mandulát, hiszen ez a legkorábban virágba boruló fánk. Így csak reménykedni tudunk abban, hogy a jövő hét elejére jósolt mínuszok elkerülik Szegedet és békén hagyják a Vám téri mandulát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában